Keikka-arvio: Kokemus, jonka soisi mieluusti kaikille

Jaakko Laitinen & Väärä raha aiheutti hurmoksen, joka kesti kotimatkalle asti.

Jaakko Laitinen & Väärä raha

Popparissa 28. 4. 2017

Vappuviikonlopun ensimmäisenä iltana kuultiin alakaupungin sykkeessä poikkeuksellinen kattaus lemmenlauluja, tanssittavia iskelmiä ja Lähi-idän leikkisyyttä.

Suomen todennäköisesti ainoa Lapland Balkanin sanansaattaja Jaakko Laitinen & Väärä raha -orkesteri on ilmiö paitsi meillä, myös maailmalla. Ympäri Suomen, Euroopan ja itäisen Aasian kiertänyt lappilaissensaatio saapui perinteisen vappukiertueensa myötä ensimmäistä kertaa Poppariin, lukuisten Jyväskylän konserttiensa lämpimille.

Jännitys tiivistyi konsertin alkua kohden paitsi basisti Tuomo Kuureen katoamisen tähden, ennen kaikkea siksi, että Keski-Suomen kantapaikkansa Vakiopaineen lähes poikkeuksetta loppuun myynyt orkesteri oli uuden yleisön edessä. Onneksi vappukansaa riitti etnisen iskelmän pyörteisiin tanssilattian täytteeksi, ja yhteislaulut sujuivat varsin mallikkaasti akustisesti sallivammassa Popparissa.

Vastikään neljännen albuminsa julkaissut Väärä raha täyttää tänä vuonna kahdeksan vuotta eikä syitä juhlien säästelemiseksi ole. Kahden täyspitkän settinsä aikana orkesteri luovi tuoreen Näennäinen-albuminsa pyörteistä kohti vanhempia hittejä ja takuuvarmoja tanssikappaleita: kansansävelmiä ja slaavilaista karnevalismia. Hiki ja hymy olivat herkässä buzukin soidessa Jarkko Niemelän virtuoottisissa hyppysissä.

Yhtye on tiivis keskittymä intohimoa ja lahjakkuutta, joka kutsuu yleisön luokseen koruttomasti ja kosimatta. Käsittämättömällä karismalla keikaroiva Jaakko Laitinen ohjaa orkesteriaan ottein, jotka häivyttävät ajan ja paikan, kuin muutamien vuosikymmenten taakse palaten.

Väärä raha puristi hikisestä kansasta viimeiset mehut loppupuolen hittikimarallaan. Hurmos tuntui kestävän vielä kotimatkallekin. Kokemus on jotain, minkä soisi mielellään kaikille: musiikin yletön ilo; pyhä, puhdas ja pyyteetön sellaisenaan.