Keikka-arvio: Kuumaa soittoa kilpaa ja kannustaen Popparissa

Piston

Popparissa 6.9.2017

Rumpalilegenda Anssi Nykänen esitteli Piston-yhtyeen johtajan näin: ”Olen soittanut monien kitaristien kanssa ja Tuomo Dahlblom on yksi heistä”.

Se oli sitä Nykäsen huumoria, rivien välistä sekä jokaisesta eleestä ja ilmeestä näkyi, että rumpali arvostaa Dahlblomin taidot todella korkealle.

Samanlainen kollegoiden kunnioitus ja diggailu tuntui läpäisevän koko yhtyeen. Popparin lavalla todellakin nautittiin kavereiden työstä ja sitä myöten innostuttiin pistämään itsekin kaikki peliin.

Ja onhan miehistö aivan huima, kun Dahlblomin ja Nykäsen matkassa ovat kosketinsoittaja Lasse Piirainen, basisti Juho Kivivuori ja lyömäsoittaja Mongo Aaltonen.

Jazzin ja rockin fuusio on oiva alusta virtuoositaitojen esittelylle, ja sitä herkkua Pistonissa oli pitkän keikan aikana valtaisasti tyrkyllä. Itsetarkoituksellisuudesta en kuitenkaan menisi syyttelemään, vaan heittäytyminen pitkiin soolo-osuuksiin oli paremminkin aitoa ja onnellista nautiskelua soittimien mahdollisuuksista.

Hurjimmat hurjat noin solistisessa mielessä olivat Dahlblom ja Piirainen, jonka ote syntikkaan ja sähköpianoon oli niin fyysinen, että hiki alkoi tippua parran päästä jo ensimmäisten biisien aikana. Toisaalta Piirainen toi keitokseen jännittävästi myös klassisen musiikin vaikutteita.

Dahlblom on yksiselitteisesti yksi valtakunnan hienoimmista kitaristeista. Pistonissa Dahlblom suuntaa Yhdysvaltain länsirannikon fuusioon, mutta laventaa tyyliä poikkeuksellisen rikkaalla sointimaailmalla ja rajattoman mielikuvituksellisesti polveilevilla sooloillaan.

Ja siitäkös riemu repesi kun Piston hurjasteli välillä Amerikasta Afrikkaan asti. Aaltosen ja Nykäsen ekstaattinen kilpasoitto olikin yksi kuuman illan kuumimmista huipennuksista.