Levyarvio: Ismo Alangon uusin keikkataltiointi tarjoaa kurkistuksen laulujen lähtöpisteeseen

Ismo Alanko

Yksin Vanhalla

Fullsteam

Arvio: 4/5

Ismo Alanko on tunnetusti koko uransa ajan halunnut tehdä aina jotain uutta, niin levyillä kuin keikoillakin. Viime keväänä muusikko lähti soolokiertueelle, jonka viimeinen keikka tallennettiin Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla. Sielun Veljien debyyttilevy on nauhoittu siellä livenä, ja Kun Suomi putos puusta -sooloalbumin kantaesitys kuultiin samassa paikassa vuonna 1990.

Yksin Vanhalla kattaa Alangon koko uran, ja viimeistään tältä konserttitaltioinnilta huomaa sen, mitä artisti on toistanut haastatteluissa jo vuosikausia. Kaikki hänen laulunsa on kasattu suunnilleen samoista palikoista, ja radikaalit erot studiolevyjen tyylien ja soundimaailmojen välillä luodaan lähinnä erilaisilla sovituksilla ja kokoonpanoilla.

Tällä levyllä kuullaan vain laulua, pianoa ja akustista kitaraa, mutta 16 biisin mittainen kokonaisuus ei käy missään vaiheessa tylsäksi, vaan on kiinnostava kurkistus lähtöpisteeseen: siihen miltä laulut kuulostavat juuri synnyttyään, ilman mitään ylimääräistä.

Konsertin intiimi tunnelma välittyy pelkästä äänitallenteestakin ja Yksin-keikkoja on onneksi luvassa lisää nyt syksyllä.