Kulttuuri

Ljudmila Ulitskaja - Naisten valheet

KIRJAT

LJUDMILA ULITSKAJA

Naisten valheet

Suom. Arja Pikkupeura. Siltala 2010. 207 s.

"He valehtelevat ohimennen, sattumoisin, päämäärättä, intohimoisesti, odottamatta, vähä vähältä juttujaan paisutellen, epäjohdonmukaisesti, epätoivoisesti tai täysin ilman syytä. … Naisen valhe on samanlainen luonnonilmiö kuin koivu, maito tai kimalainen."

Venäläiskirjailija Ljudmila Ulitskaja (s. 1943) sukupuolittaa "valheen olemuksen" ja sen syyt vasta suomennetun pienoisromaaninsa esipuheessa: miehet valehtelevat pragmaattisesti ja päämäärätietoisesti, naiset puolihuolimattomasti, tarkoituksetta ja tunteella. Näinköhän on?

Naisten valheet ainakin pyrkii todistamaan esipuheen väitteen. Ulitskaja onnistuu osittain ja siinä mielessä, että romaanin valehtelevat nuoret tytöt tai naiset aiheuttavat hätävalheillaan ja peitetarinoillaan korkeintaan pahaa mieltä.

Valehtelijat eivät saa itse muuta hyötyä kuin hieman myötätuntoa tai syvää sääliä. Harvemmin edes arvostusta, koska valheet aina paljastuvat.

Kirjan päähenkilö Zhenja muistuttaa epäilyttävän paljon kirjailijaa itseään.

Kaikissa tarinoissa - erillisissä naiskohtaloissa, joiden keskushenkilö, kuuntelija tai toimija on Zhenja - taustalla on repaleinen, hajoamassa oleva tai jo hajonnut Neuvostoliitto. Zhenja elää ja vanhenee lapsineen, eroineen ja miehineen tarinoiden myötä ja päätyy viimeisillä sivuilla pyörätuolissa parvekkeelle harkittuaan jo itsemurhaakin.

Kaikki päähenkilöt ovat naisia, miehet lähinnä statisteja tai tarinoiden pakollisia lisukkeita. Vasta Elämäntaito-tarinan Grisha kasvaa miehenäkin ihmiseksi Zhenja-vaimonsa onnettomuuden myötä. Mutta "elämäntaitoon" on pitkä matka. Sitä ennen Zhenja saa kuulla monenlaista naisellista valhetta alkaen aborteista ja synnytyksistä.

Ensimmäisen valehtelijan, Diana-nimisen naisen tragedian voinee paljastaa, koska se on niin yleispätevä: Diana on kehitellyt jokaiselle abortoimalleen sikiölle lyhyen ja traagisen elämän, jotta raskauden keskeytykset eivät paljastuisi.

Viimeiseen Elämäntaito-tarinaan tulee mukaan koko joukko herkullisen hössöttäviä naishahmoja, joista kontrastina erottuu elämänläheinen optimisti, Violetta. Tämä on Kaukasukselta lapsineen paennut tsetseenisiivooja ja hänet on selvästi sisäänkirjoitettu Naisten valheisiin edustamaan "toiseutta".

Ulitskajan kykyä kuvata marginaalisen elämän varjopuolia on ihmetelty ja nimenomaan siksi, että hän tulee älymystöpiireistä. Ulitskaja työskenteli alunperin Moskovan yliopistossa geenitutkijana, mistä virasta hän sai potkut levitettyään maanalaista samizdat-kirjallisuutta työpaikallaan.

Kirjailija ei näe entisen ja nykyisen ammattinsa välillä suurtakaan eroa: "Tietyssä mielessä en ole vaihtanut ammattia, vain tutkimusmenetelmiä ja -välineitä".

Uusimmat

Kulttuuri

Ihmiseen sattuu Jyväskylän kaupunginteatterin uutuusmusikaalissa

Jyväskylän Kesä väistää Suomi-Poppia

Särkänniemen kauden päättäjäisten esiintyjälista kutistui yhteen

Ministeriö kaavailee uudistusta taiteen rahoitukseen

Juuso Waldenista kertova näytelmä Jämsään

Viitasaaren Musiikin aika sai apurahan

Arvio: Mikko Pyhälä: Valtaa ja vastarintaa. Myötäelämisen diplomatiaa.

"Olkoon tavallista", sanoi M.A. Numminen Kinnulan Kulma-Baarissa

Hymyilevä mies kisaa Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta

Näyttelijä Gene Wilder on kuollut

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.