Kulttuuri

Nick Hornby - Skeittari

NICK HORNBY

Skeittari

Suom. Jukka Jääskeläinen. WSOY 2009, 330 s.

Tuotteliaan Nick Hornbyn romaaneiden henkilöitä voi usein kuvata sanalla "kidult". Henkilöt ovat täysi-ikäisiä kakaroita, jotka eivät osaa ottaa vastuuta elämästään.

Skeittarissa tilanne kääntyy osin päinvastaiseksi: teini-ikäisen pitäisi kasvaa liian nopeasti aikuisuuteen ja vanhemmuuteen. Lievetekstin mukaan Skeittari on Hornbyn ensimmäinen suomennettu nuortenromaani. Vahvimmin nuorisoteema näkyy päähenkilöiden iässä. Muuten teos on tyypillistä Hornbyä, elämän ongelmia ja niistä selviämistä.

Hornbyn vahvuus on yksityiskohdissa ja ahdistuksen kuvauksessa. Minämuotoista romaania sävyttää vähäeleinen huumori. Intiimi kerronta saa välittämään henkilöistä, vaikka heistä ei aina pitäisikään. Tyypillisesti Hornbyn hahmot hakevat ratkaisumalleja suppeista lähtökohdista: Uskollisessa äänentoistossa totuus löytyi musiikista, Skeittarissa Tony Hawkin elämänkerrasta.

Ehkä teemastaan johtuen Skeittari on hieman vakavampi kuin aiemmat Hornbyn työt. Hornbyllä on sanoma ilman saarnausta. Teiniraskautta pelkäävät vanhemmat voivat tehdä huonomminkin kuin lukea Skeittarin ja luettaa sen lapsillaan, tosin he voivat tehdä myös paremmin.

Kaunokirjailija-Hornby on pohjimmiltaan lempeä ja optimistinen: elämä jatkuu ja lopulta asiat järjestyvät, eivät tosin aina odotetulla tavalla. Skeittari on lukukokemuksena iltateen kirjallinen versio.

Uusimmat

Kulttuuri

Dwayne Johnson Hollywoodin kovapalkkaisin näyttelijä

Jazzäänittäjien kultakorva Rudy Van Gelder on kuollut

Arvio: Doria etsimässä -animaatio on aika hauska kalajuttu

Arvio: Katri Alatalon novelleja sopii suositella

Muotoilu: Kestävää vai kertakäyttöistä?

Jyväskylä Big Band kiertueelle Romaniaan syyskuussa

Kaupunginteatterin uutuusmonologin päähenkilö on mies, joka puhuu hissille

Vuoden nuori muotoilija stailaa kaiken kukilla

Muotisuunnittelija Sonia Rykiel on kuollut

Jennifer Lawrence kovapalkkaisin naisnäyttelijä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.