Reviisori - Mahlun Nuorisoseura

MAHLUN NUORISOSEURA

Reviisori

Esitys Mahlun nuorisoseuran talossa 20.2.2011.
Mahlun Nuorisoseuran teatteriväki teki sen jälleen: valmisti katsojille sellaisen jymy-yllätyksen, ettei paremmasta väliä. En ikinä olisi uskonut, että harrastajanäyttämö - olkoonkin, että kyse on taidoistaan tunnetuista mahlulaisista - kykenee saamaan Reviisorin sellaiseen lentoon.

Vaikka katsomossa jalkoja paleli, oli tunnelma katsomossa - näyttämölläkin, uskoisin - melkein tulisen kuuma. Esityksen loppuessa ei monenmoisia esityksiä kokenut kriitikkokaan voinut kuin nöyränä kiittää.

Reviisori on monella tapaa onnistunut ja tasapainoinen näytelmä. Esityksen vankan perustan muodostaa Gogolin nerokas, ihmisluontoa ja sen ahtautta kuvaava näytelmäteksti. Teksti ei vuosisatojen kuluessa ole menettänyt tippaakaan ajankohtaisuudestaan tai purevuudestaan.

Alkuperäistekstin sovitus on loistava. Janne Reinikainen on siirtänyt näytelmän tapahtumat keskelle EU-Suomea, ja sen hän on tehnyt tyylikkäästi ja oivaltaen. Usein klassikkotekstien päivitykset ovat kiusallista katsottavaa ja kuunneltavaa, mutta tällä kertaa katsomossa ei tarvinnut tuntea myötähäpeää.

Pikkuvirkamiesten paperinpöyhiminen tai lume-elämä on aivan samanlaista 1800-luvun Pietarissa kuin tämän päivän Suomessa. Projektit ja konsultit pyörittävät ihmispoloja, ja me uskomme. Miksi? Siksi, että haluamme uskoa johonkin, olkoot ne sitten vaikka konsultin tarjoamia harhakuvia.

Ja lopuksi: mahlulaiset ovat aivan uskomattoman hyviä! Näytelmän roolitus on osunut nappiin ja Veli-Pekka Halmilan ohjaus on tiukkaa ja iskevää. Kerrankin esitystä ei turhaan ole pitkitetty; väliaikoineen runsas puolitoistatuntinen on sopivasti, eikä tippaakaan liian vähän.

Kaikki esiintyjät taitavat roolinsa ja näyttelevät toisiaan tukien ja toiselle tilaa antaen. Matti Hiekkavirta hyppää epäröimättä epätoivoisen kunnanjohtajan nahkoihin; Petri Kankaanpää tuo pöyhkeän ja omahyväisen konsulttinsa niljakkaan luonteen vahvasti esiin; Minna Leppämäki kunnanjohtajan puolisona replikoi ilahduttavan varmasti ja selkeästi.

Entäs sitten näytelmän Pekat, Pöntinen ( Hannu Jakoaho) ja Kontinen ( Jouko Moilanen). Herrojen roolityöskentely ja keskinäiset kohtaukset ovat oman kokemukseni mukaan harrastajanäyttämöiden juhlahetkiä.

Menkää hyvät ihmiset katsomaan teatteria keskelle kauneinta Suomea! Kannattaa.

Alkuperäisteksti: Nikolai Gogol. Sovitus: Janne Reinikainen. Ohjaus: Veli-Pekka Halmila. Lavastus: Antti Leppämäki, Atte Veijalainen. Puvustus: Ansa, Minna, Heidi, Anna ja Anri. Valot: J. Moilanen. Äänitehosteet: Raimo Suuronen. Videotehosteet: Markku Koskenlahti, Heidi Tenokoski.