Saija Nissinen – Sitomisen taito

Atena 2012. 209 s.

Esikoiskirjailija Saija Nissisen (s. 1963) novellikokoelmassa Sitomisen taito on teknisesti paljon elokuvamaisia, nopeita ja särmikkäitä leikkauksia. Novelleissa jää tietoisesti paljon asioita avoimiksi ja muun muassa ihmisten syvimmät tunteet ja salaisuudet purkamatta, mikä todistaa tietystä kirjallisesta lahjakkuudesta ja kunnianhimosta.

Nissisen novellien elämän kuva on kuin rikkoutunut palapeli. Siitä puuttuu aina jokin ratkaiseva osa. Tämä on oivallinen keino rakentaa arkisten tilanteiden piiriin mysteerionomaista todellisuutta.

Nissinen hyödyntää tässä kerronnan kerroksellisuudessa erilaisia kirjallisuuden lajityyppejä – scifi-kerronnan epätodellisuutta, poliisitarinan yksityiskohtaisuutta, psykologisen novellin vihjaavuutta, satiiriakaan unohtamatta.

Parhaimmillaan ihmisten salaisuuksia kuvataan Nissisen novelleissa vihjeenomaisesti. Annetaan ymmärtää jotakin muuta kuin mitä ilmiselvä tapahtumien logiikka antaisi itsessään ymmärtää. Ihmisistä, yllättävistä tapahtumien käänteistä siirrytään nopeasti toisaalle – tosin joskus enemmän teknisesti kuin psykologisesti motivoiduista syistä.

Tämä tekee kokoelman tasosta hieman heittelehtivän ja luku-arvoltaan epätasaisen. Joskus muodikas shokkivaikutelman tavoittelu syö liikaa tarinan realistista uskottavuutta.

Joskus perinteisimmissä novelleissa on enemmän ytyä. Kuten niminovellissa Sitomisen taito, joka on kuin kotikutoinen versio Sofia Coppolan Lost in Translation -elokuvan pinnanalaisista teemoista: identiteetistä, turistin kulttuurishokista, kuolleesta lapsesta, ”sidotun sielun” havahtumisesta Tokion miljoonakaupungin yössä.

Joskus Nissinen synnyttää hurjia tehoja realistisen tarinan kehyksissä, kuten mainiossa EU-novellissa Francesin hirviö. Novelli on tässä suhteessa sopivasti annosteltu realistisin yksityiskohdin ja mielikuvitusta kiihottavin piilomerkityksin. Tällä linjalla Nissisen on hyvä jatkaa.

Hannu Waarala