Siiri Partanen - Biitin maadoittaja

Jazzrumpali: Siiri Partanen tarttui rumpukapuloihin, koska tahtoi vastuuta ja haastetta.

– Jos olisin rumpu, olisin bassorumpu, biitin maadoittaja. Bassorumpu kumahtaa tarvittaessa, mutta sitä pystyy soittamaan myös yllättävän hiljaa, sanoo jyväskyläläislähtöinen jazzrumpali Siiri Partanen.

Toisella luokalla Siiri Partanen innostui koulussa rumpujen soitosta ja pyysi niitä vanhemmiltaan. Pianoläksyt olivat usein jääneet tekemättä. Toive ei mennyt läpi, kunnes tyttö oli kerran äitinsä mukana kuoroharjoituksissa ja päätyi rumpujen taa säestämään.

– Kuoronjohtaja sanoi äidilleni, että tuolle tytölle on hommattava rummut. Minua kiehtoi varmaankin rumpujen soiton haasteellisuus ja se, että rummut olivat vähän erilainen soitin. Rumpalilla on orkesterissa paljon vastuuta, sillä rummut ovat hallitseva instrumentti esimerkiksi big bandissa.

Nyt Partanen soittaa helsinkiläisessä Sointi Jazz Orchestrassa, joka saapuu keikalle Jyväskylään lauantaina. Samassa konsertissa soittaa myös Jyväskylä Big Band, jossa Partanen on aiemmin soittanut.

Marraskuisessa big bandien suomenmestaruuskilpailussa Sointi Jazz Orchestra ja Jyväskylä Big Band sijoittuivat jaetulle ensimmäiselle sijalle.

– Jyväskylä Big Bandissa sain erinomaiset opit big band -soittoon. Nyt taas Sointi Jazz Orchestrasta on tullut minulle hyvin läheinen – pääsen siinä hyödyntämään monenlaisia musiikkityylejä, ja porukka on aivan mahtava.

18-henkinen Rasmus Soinin luotsaama Sointi Big Band on kerännyt kosolti kiinnostusta ja kehuja omintakeisesta tyylistään, jossa yhdistyvät hiotut sovitukset, taidokas improvisaatio ja elokuvallinen äänimaailma.

Päästyään ensin Jyväskylän konservatorion perusopetukseen ja sitten ammattilinjalle Partanen sai hetken todistella osaamistaan kanssaopiskelijoilleen, sillä nainen ja rummut olivat harvinainen yhdistelmä. Hän kertoo törmäävänsä ennakkoluuloihin edelleenkin.

– Ammattikorkeakoulun pääsykokeissa joku opettajakin kysyi, että mitä, ootsä muka rumpali? Kaikenlaista tytöttelyä on tullut kuultua, mutta toisaalta saan myös positiivista huomiota.

Partanen opiskelee tällä hetkellä Sibelius-Akatemian populaari- ja kansanmusiikin maisteriohjelmassa, joka lopetettiin viime vuonna. Sen lisäksi hän näyttelee, soittaa eri kokoonpainoissa ja tekee myös omaa musiikkia.

– Hyvä rumpali elää rytmiä, hänellä on se koko kropassaan. Hän tuo rytmin musiikkiin paitsi soitollaan, myös koko olemuksellaan. Aina pitäisi mennä biisin ehdoilla ja osata ottaa vastuu sillä tavalla, että koko bändi kuulostaisi hyvältä yhdessä.

Lauantain konserttia hän odottaa innolla.

– Keikka jännittää, mutta toisaalta tunnen myös vahvan kotikenttäedun, hän sanoo.

Sointi Jazz Orchestra & Jyväskylä Big Band: Mestareiden konsertti Siltasalissa lauantaina 22.4.