Spedestä julki jo toinen elämäkerta

Spede, nimittäin -teos kertoo, kuinka huumorin lahjalla siunattu nuorukainen eteni Savosta pääkaupunkiin ja koko kansan hauskuuttajaksi.

Pertti ”Spede” Pasanen (1930–2001) on niin merkittävä figuuri kotimaisen tv- ja elokuvaviihteen historiassa, että hänestä on nyt laadittu jo toinen elämäkertakirja.

Tuomas Marjamäen kirjoittama Spede, nimittäin (Docendo) -teos kertoo, kuinka huumorin lahjalla siunattu nuorukainen eteni Savosta pääkaupunkiin ja koko kansan hauskuuttajaksi. Kirja valaisee, kuinka nuoruudessa luonnostellut hassuudet jalostuivat näköradioon ja valkokankaalle kaikkien nähtäviksi.

Monipuolisena lähdeaineistona ovat haastattelujen lisäksi muun muassa Speden isän säilyttämät kouluainevihkot sekä kirjeet ja näytelmäkäsikirjoitukset.

Jo varhaisissa kouluaineissa Spede oli luonut hassuja hahmoja, jotka korvasivat d-kirjaimet t-kirjaimilla. Tämä puhevika tarttui Pula-ahoon ja myöhemmin myös Uuno Turhapuroon ja Härski Hartikaiseen, joista jälkimmäinen artikuloi Pula-ahon tavoin hampaat yhdessä, kirjassa kerrotaan.

Marjamäen kirja julkistettiin torstaina Helsingissä. Aiempi elämäkerta, Tommi Aition kirjoittama Spede (Tammi) ilmestyi vuonna 2002.