Teatteriarvio: Lennä, lennä korkealle elämään!

”Peter Pan jättää jäljen ja herättää tarpeellista keskustelua kotona.”

Jyväskylän kaupunginteatteri

Peter Pan -musikaali

Ensi-ilta suurella näyttämöllä 9.9.2017

Lähes kolmetuntinen visuaalinen sirkus: lumotut valot (Tuukka Toijanniemi), ilmiöksi paisuva lavastus (Karmo Mende), puvustuksen väriloisto ja tyylien karnevaali (Tuovi Räsänen), virtaava koreografinen liike seesteisine suvantoineen ja räiskyvine kuohuineen (Kira Riikonen), maskeerauksen ja kampausten hykerryttävä yllätyksellisyys (Minttu Minkkinen, Suvi Taipale)… Läkähdyttävää, sykähdyttävää!

Mutta onko kuorrutusta liikaa? Tarina kelluu koreuden alla ja puikahtelee kovan menon välistä hetkittäin pinnalle. Tosin kipeät aiheet – kuolema, äidittömyys, suru ja luopumisen repivyys – saavat Hanna Kirjavaisen ohjauksessa koskettavan ja herkän toteutuksen, tavoittavat puhuttelevuuden. Muu meno on sarjassa railakasta ja pirteää aivan ääripäässään.

Väkivaltaiset kohtaukset kevennetään nokkelalla huumorilla, jotta pelottavuus ei syö eläytymistä, mutta vieläkin olisi ollut karsimisen varaa. Esimerkiksi niitä tiivistämällä jälkimmäisen puoliajan puuduttavuudelta vältyttäisiin.

Jukka Linkolan musiikin Lasse Hirvi on mestaroinut niin taidokkaaksi paketiksi, että ei uskoisi kyseessä olevan soitannollisen live-esityksen!

Puhaltimien kuviot, koskettimien juoksutukset, lyömäsoitinten mukaansa tempaava iskevyys ja suuren orkesterin näyttömötapahtumia korostavat instrumentaaliset osoittimet nousevat huikealle tasolle!

Esitys sopii aikuisillekin. Me ihmiset olemme neuvottomia elämän suurten kysymysten, mysteerien ja vaihteluiden pyörityksessä. Kaipaamme lohdutusta, kaipaamme läheisyyttä, turvallista hellyyttä yhtä paljon kuin iloa, jännitystä ja uskallusta lentää oman maailmamme pilvimatoilla omia unelmiamme kohti!

Tuskin olin ainoa, joka olisi halunnut käpertyä röykkiöön Leena-äidin jalkoihin?

Näyttelijäensemble laulaa joka nuotin rytmisesti täsmällisesti, melodiat puhtaasti ja ääntää Jukka Virtasen kujeilevat ja väliin vakavat säkeet selvästi.

Musiikkia on paljon, mutta se ei sisällä mitään tarttuvia hittimelodioita, eikä tarvitsekaan. Musiikki on tässä musikaalissa tarinaan upotettu kertova elementti, ei päälle liimattu sentimentaalinen tehoste.

Pääosien esittäjät ovat kukin sisäistyneesti roolissaan, mutta myös sivummalle jäävät hoitavat osansa vakuuttavasti.

Nykyajan sukupuolineutraalivalistus toteutuu paitsi naisen (Saara Jokiaho) esittäessä pääosaa, myös hulvattoman parakkaan merenneidon (Pablo Delahay) keimailussa. Miikka Tuominen jää mukavasti mieleen viattomuudessaan.

Peter Pan on kaupunginteatterin upea lahja lapsiperheille – elämys jättää taatusti jäljen ja herättää tarpeellista keskustelua kotona. Esitys innostanee lapset leikkimään, ja siksi veitsien ja miekkojen heiluttelu sekä toista mahaan potkiminen olisi pitänyt selvästi osoittaa huonoksi leikiksi. Siitä kannattaa esityksen jälkeen lapsen kanssa keskustella.

Käsikirjoitus: J.M. Barrie. Sovitus: Ritva Holmberg. Laulujen sanat: Jukka Virtanen. Sävellys: Jukka Linkola. Ohjaus: Hanna Kirjavainen. Musiikin sovitus: Lasse Hirvi. Koreografiat: Kira Riikonen. Lavastus: Karmo Mende. Puvut: Tuovi Räsänen. Valot ja projisointi: Tuukka Toijanniemi. Kampaukset ja maskeeraus: Minttu Minkkinen, Suvi Taipale. Rooleissa: Saara Jokiaho, Henri Halkola, Roosa Karhunen, Jukka-Pekka Mikkonen, Niko Dahlblom, Anne-Mari Alaspää, Piia Mannisenmäki, Miikka Tuominen, Aaro Vuotila, Hannu Rantala, Anneli Karppinen, Ayla Brinkmann, Anna Voutilainen, Hannu Lintukoski, Juha Valkama, Antti Lattu, Pablo Delahay, Lauri Kalpio, Aleksi Keurulainen, Kimmo Riikonen.

Uusimmat

Kulttuuri

Kirja-arvio: Turmasen Jyväskylä on lähes rotanloukku

Kirja-arvio: Kuohuva vuosi 1917 saa tyylikkäät kasvot juhlakirjassa

Kirja-arvio: Rakkaudesta äitiin, rakkaudesta teatteriin

Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

Elokuva-arvio: Sivellin herää tyylikkäästi henkiin

Elokuva-arvio: Viimeinen päiväni slasher-murmelina

Louhimiehen Tuntematon sotilas kosketti Jyväskylässä – "Erittäin vaikuttava"

Vesa-Matti Loirin joulukiertue alkaa Jyväskylästä

Arja Koriseva debytoi Jyväskylän kaupunginteatterissa

Ranskalainen filmitähti Danielle Darrieux kuoli 100-vuotiaana

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.