Hallitus paikkaa laastarilla valtavia leikkauksiaan

Viime viikolla Juha Sipilän hallitus piti budjettiriihensä. Päätökset eivät riitä paikkaamaan hallituksen tekemiä valtavia leikkauksia. Vihreiden viesti perhevapaiden uudistamisen välttämättömyydestä sekä koulutuksen ja osaamisen tarpeesta on hallituksessa selvästi kuultu, mutta nyt esitetyt toimet ovat auttamattomasti riittämättömiä.

Hallitus puhuu kauniita sanoja koulutukseen ja osaamiseen satsaamisesta, vaikka todellisuudessa hallituspuolueiden aikaisempina vuosina tekemät koulutusleikkaukset näkyvät oppilaitoksissa edelleen. Ammatillisen koulutuksen saama 10 miljoonan lisäraha on tarpeen, mutta ei riitä kattamaan aiemmin tehtyjä miltei 200 miljoonan euron säästöjä.

Todellisia lisäpanostuksia koulutukseen olisi saatu, jos hallitus olisi jo tässä budjettiriihessä lähtenyt perkaamaan vero- ja yritystukia. Ne ovat valtava neljän miljardin potti, joka sisältää paljon tehottomia ja haitallisia tukia, kuten energiaveropalautukset ja päästöhuutokauppakompensaation. Pelkästään niiden kohdalla puhutaan 260 miljoonasta eurosta.

Vihreät haluaa kohdistaa yritystukia tehokkaasti esimerkiksi niin, että ne edistävät elinkeinojen uudistumista ja siirtymistä kohti vähähiilistä Suomea.

Hallitus on varaamassa sote-uudistuksen valinnanvapauspilotteihin sata miljoonaa, vaikka mitään kokeiltavaa mallia ei ole vielä valmiina. Siihen nähden summa on kohtuuttoman suuri, kun rahaa tarvitaan muuallakin.

Vihreät on pettynyt siihen, ettei hallituksen puhe välittämisestä konkretisoitunut pienituloisten etuuksien sitomisena takaisin indeksiin. Myös julkisen sektorin lomarahaleikkauksia olisi voitu lyhentää. Näiden lisäksi syrjäytymisen ehkäisy vaatii enemmän toimenpiteitä kuin mitä hallitus nyt esittää.

Jokainen euro budjetin sisällä on arvovalinta. Hallitus valitsi toisen tien.

Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisista irtaantuneen sinisen tulevaisuuden hallitus ei osoittanut rahoja myöskään Nelostien kauan kaivatun Kirri–Tikkakoski-osuuden parantamiseen, vaikka hanke on liikenne- ja viestintäministeriönkin esityksen mukaan hallituksen valitsemaa Hailuodon siltahanketta oleellisempi.

Kauan on odotettu myös perhevapaiden uudistamista. Asiaa valmistelevan työryhmän on nyt pidettävä huolta siitä, että uudistus varmasti lisää tasa-arvoa, perheiden valinnanvapautta ja joustavuutta.

Perhevapaat on uudistettava tähän päivään. Vihreät onkin esittänyt kustannusneutraalia mallia, jossa ansiosidonnaisista vanhempainvapaista isälle korvamerkittäisiin viisi kuukautta ja äidille viisi kuukautta. Lisäksi viisi kuukautta vanhemmat saisivat jakaa parhaaksi katsomallaan tavalla.

Vihreät kannattaa lisärahan suuntaamista tuomioistuimille turvapaikkavalitusten käsittelyyn. Käsittelyn nopeuden lisäksi on kiinnitettävä tarkasti huomiota laadukkaaseen turvapaikkaprosessiin.

Sipilän hallituksen budjettiriihessä listaamat toimenpiteet terrorismin torjumiseksi herättävät vakavaa huolta ihmisoikeuksien kunnioittamisesta. On todellisena vaarana, että hallituksen kaavailemien toimien takia yksi ihmisryhmä leimataan lainsäädännön tasolla epäilyttäväksi.

Hallituksen kiristynyt turvapaikkapolitiikka ajaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä maan alle. Tavalliset suomalaiset ovat pitäneet huolta vainoa pakenevista, mutta nyt Sipilän, Petteri Orpon ja Sampo Terhon johtama hallitus haluaa rankaista apuaan tarjonneita.

Tämä ei paranna yhteiskunnan turvallisuutta, vaan päinvastoin lisää yhteiskunnan jakolinjoja ja pelaa siten terroristien pussiin. Poliisille osoitetut lisäresurssit sen sijaan ovat järkevä toimenpide sisäisen turvallisuuden hyväksi.

Hallitus on itse myöntänyt, ettei se tule saavuttamaan tavoitetta pysäyttää luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen vuoteen 2020 mennessä. 10 miljoonan satsaus Etelä-Suomen metsien suojeluohjelma METSOon ei siis riitä lähellekään sitä, mihin Suomi on sitoutunut.

Vihreät aikoo jatkossakin tarjota vaihtoehdon, joka puolustaa heikoimmassa asemassa olevia, antaa äänen myös äänettömille ja rakentaa Suomelle kestävää tulevaisuutta. Tämä maa ansaitsee sen.

Kirjoittaja on vihreiden

kansanedustaja Keski-Suomesta.

Uusimmat

Kolumni

Sarja- katsoja tunnustaa

Dubaissa lähes mikä vain on mahdollista

Satraappi- kollegani Erkki ja minä

Super- sankarien vaate- ongelmat

Tv-tähti on lajin paras markkinoija

Kolumni: Työttömyyden hoidossa on edelleen tehtävää

Antakaa meille uutta

Kolumni: Soitin numerotiedusteluun, koska halusin jutella.

Kolumni: Montako lasta on riittävästi?

Kolumni: Rauhan asia - kenen asia?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.