Kolumni: Hirmumyrskyn alla ei tee mieli enää koskaan valittaa kuumuudesta

Floridan eteläinen rantaviiva on tunnetusti tiheään asuttua ja rakennettua ja erityisen paljon siellä asuu vanhempaa väestöä, joka on muuttaneet Floridan aurinkoon eläkepäiviksi, kirjoittaa Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss.

En koskaan enää valita kotiosavaltioni Arizonan kuumuudesta. En koskaan, vaikka taas tänä aamuna tuntui kuin joku olisi puhaltanut hiustenkuivaajalla vasten kasvoja. Lämpötila nousisi tänäänkin plus 40 asteen hujakoille, niin kuin se teki lähes joka päivä tässä loputtoman pitkältä tuntuvassa kuumien päivien ketjussa.

Koiraakaan ei voisi viedä ulos kuin vasta kello kahdeksan jälkeen illalla, muuten sen tassut palaisivat kiinni kuumaan asfalttiin.

Kaikkien huomio on nyt Floridassa, jonne hirmumyrsky Irman uskotaan iskevän sunnuntaiaamuun mennessä. Ja Irman perässä tulee Jose-hirmumyrsky.

Floridassa asuu mantereen suurin suomalaiskeskittymä eli noin 25 000 suomalaista.

Miten evakuointi voi onnistua, on ensimmäinen ajatus, sillä monia lentoja oli heti aamusta jouduttu peruuttamaan. Monilla huoltoasemilla henkilökunta irrotti bensaletkuja irti sen merkiksi, että polttoaine oli myyty loppuun. Niillä asemilla, joilla oli vielä tarjota polttoainetta, oli syntynyt kahakoita siitä, kuka saa ostaa bensaa ja miten paljon.

Mieheni läheinen työkaveri Arizona State Universitysta lensi jo keskiviikkona auttamaan vanhempiaan, jotka asuvat Floridan eteläkärjen Key Largossa. Alue kuuluu Irman iskiessä suurimman uhan alla oleviin alueisiin. Meren pinta voisi nousta puolestatoista kolmeen metriin.

Floridan eteläinen rantaviiva on tunnetusti tiheään asuttua ja rakennettua ja erityisen paljon siellä asuu vanhempaa väestöä, joka on muuttaneet Floridan aurinkoon eläkepäiviksi.

Hurrikaanimyrskyn etenemistä minuutti minuutilta seuraava karttapalvelu osoittaa, että myrsky saattaisi levitä Atlantaan saakka.

Hirmumyrskyn etenemistä seurataan tiiviisti myös West Palm Beachillä asuvan Taru Kolehmaisen kotona.

Kolehmainen kertoo olevansa 4-, 8- ja 14-vuotiaiden poikiensa kanssa leikkipuistossa, koska kaikki koulut on suljettu. Hän ei halua katsella televisiota lasten vuoksi, mutta seuraa myrskykeskuksen internet-sivuja muutaman tunnin välein. Kolehmainen kertoo nuorempien poikien odottavan myrskyä jännityksellä.

–  Lapsille on tietysti kerrottu, mutta olen yrittänyt olla pelottelematta ja pysytellä käytännön asioissa, Kolehmainen kertoo.

Kolehmainen kuvaa jo torstaina varustaneensa taloaan hurrikaanisuojilla ja kantaneensa pihalta sisään kaikkea mikä saattaisi lähteä tuulen mukaan.

Evakkoon Kolehmainen perheineen ei ainakaan perjantaina ollut lähdössä.

Floridan pohjoisosassa Gainesvillessä asuva Jaana Gold kertoo, että paikalliset koulut on jo muutettu evakuointikeskuksiksi, vaikka alueelle mahdollisesti iskevän hirmumyrskyn laatu olisi laskenut yhteen tai kahteen. Hän ei mennyt töihin, vaan pesee paljon pyykkiä etukäteen sekä varaa muovilaatikoita, joihin voi kerätä vettä siltä varalta, että vedensaanti on loppuu.

–  Voi olla, että jos hurrikaani iskee ja sähköt menee, kahvit jäävät keittämättä. Mutta meillä on kaasugrilli, joten vesi saadaan ainakin kuumennettua, Gold kertoo.

Näin Arizonasta katsottuna tulee mieleen, että jos myrsky iskee ja tekee pahoja tuhoja talossa, korvaako kotivakuutus niitä?

–  Meillä on kyllä kotivakuutus, mutta pitää tarkistaa, mitä se korvaa, Gold sanoo.

Hän kuvaa, että tunnelmat ovat Floridassa kaiken kaikkiaan hyvin huolestuneet.

Uusimmat

Kolumni

Super- sankarien vaate- ongelmat

Tv-tähti on lajin paras markkinoija

Kolumni: Työttömyyden hoidossa on edelleen tehtävää

Antakaa meille uutta

Kolumni: Soitin numerotiedusteluun, koska halusin jutella.

Kolumni: Montako lasta on riittävästi?

Kolumni: Rauhan asia - kenen asia?

Kolumni: Vain valtio voi enää pelastaa STT:n

Tosielämän Nordic noiria

Kolumni: Sienireissulla löytyi jotain aivan muuta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.