Mustia pilviä maakunnan sienimailla

Ei niin paljon hyvää, ettei jotain pahaakin. Äänekosken uutta biotuotetehdasta on ylistetty ja antaahan se toki maakuntaan työtä ja toimeentuloa. Moottoritietä Kirrin ja Tikkakosken välille se ei vielä tuonut, mutta viimeistään ensi vuosituhannella kuitenkin.

Mutta. Ei voi olla sattumaa, että kolme parasta tattipaikkaani Laukaassa, Toivakassa ja Sumiaisissa on pilattu harvennushakkuilla yhtä aikaa. Ei tehdas pelkästä raittiista ilmasta sellua voi keittää. Pelottaa, että laitos nielee vähitellen kaikki maakunnan sienimaat kuitupuuna kitaansa.

Sattuma on läsnä ihmisen elämässä varsinkin autoradiota kuunnellessa. Hämmästyttäviä esimerkkejä piisaa.

Kun ajaa Leivonmäen kansallispuistoon ja kääntyy Nelostieltä Rutalahteen, ohittaa melko pian paikan nimeltä Baijerin laakso. Viljavat pellot kumpuilevat rinteillä samaan tapaan kuin parituhatta kilometriä etelämpänä Etelä-Saksassa. Kerran siinä kohtaa ajaessani radiosta tuli uutiset, joissa kerrottiin Baijerin hammaslääkärien olevan lakossa.

Koskaan aiemmin enkä sen jälkeen ole kuullut Baijerin hammaslääkäreistä radiossa yhtään mitään. Yhteensattuma oli niin outo, että oletin pian tapahtuvan jotain ihmeellistä. Ei tapahtunut.

Viime juhannuspäivänä ajoimme ensimmäisen kerran eläissämme Salon keskustassa kohti etelää ja kuuntelimme, kun eräs mies kertoili sadan päivän pituisesta luontoretkestään Saimaalla. Juuri kun hän sanoi viettäneensä lapsuutensa kesät Tammisaaren saaristossa, ajoimme opasteen kohdalla, jossa luki Tammisaari.

Saimme miehen kanssa hepulikohtauksen autossa, mikä mieletön sattuma! Matka oli kai ollut jo niin tylsistyttävän pitkä, että kaikki tapahtumat otettiin kiitollisuudella vastaan.

Kerran odotin haastateltavia autossa Laukaan paloaseman pihassa. Kuulin tuolloin radiosta ensimmäistä kertaa Laura Närhen Supersankarin, jonka kertosäkeessä lauletaan: Leikkaisin sut irti kolariautosta, raahaisin ulos palavasta talosta.

Ehkä kyse on vain autoradion tilannetajusta. Sitähän tarvitsee ihminenkin monta kertaa päivässä.

Tulee mieleen legenda eräästä jyväskyläläisestä elinkeinoelämän vaikuttajasta, joka taannoin kohotteli arvovaltaisessa tilaisuudessa Pietarissa maljoja useaan kertaan sanalla nastarengas. ”Terveydeksi” on venäjäksi Na zdarovje, liekö oikea sana unohtunut kriittisellä hetkellä. Nastarengas on aika paljon melkein sinne päin.

Oivallista tilannetajua osoitti pappi, joka vihki pariskunnan Jyväskylässä noin vuosi sitten. Vihittävien nimet takkuilivat yhdessä vaiheessa pariinkiin kertaan, mutta pappi ei häkeltynyt.

– Jumala kyllä tietää, keitä minä tarkoitan, hän tokaisi ja hauskuutti hääväkeä.

Tilannetajun mestareita ovat tietenkin Susijengin koripalloilijat. Juuri oikealla hetkellä tulee kolmen pisteen heitto ja Suomi voittaa. Susijengin pelit ovat olleet ehkä viihdyttävintä urheilua koskaan, jopa liikaa. Kesken Puola-ottelun piti mennä kissan kanssa yöpuulle, kun hermot pettivät. Olohuoneesta kantautunut hirvittävä möykkä houkutteli ajoissa takaisin ruudun ääreen.

Lopuksi vitsi. Presidentit Trump, Putin ja Niinistö keräsivät kilpaa omenoita. Muita pitempi Trump hohotteli tyytyväisenä ja tviittasi: Piirongin alla kasvaneet eivät pärjää. Sitten paikalle tuli Lauri Markkanen.

Uusimmat

Kolumni

Kolumni: Outojen asioiden maailmassa vodkakin on jotain muuta

Kolumni: Arjen huomioita sinivalkoisin silmin

Ei lapsen omistaja vaan edunvalvoja

Olipa ohjelma, tehkää perässä

Kavennetaan tuloeroja, panostetaan koulutukseen

Lyhyet

Kun Saarasta tuli meidän tyttö

Ajellaan ihan muina Räikkösinä

Ne ihmeäijät

Superväkevä Juhani-passio

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.