Onko jotain uusimatta?

Nostalgiaan taipuvaisena haaveilijana olin pitkään innoissani tv-ilmiöstä, jossa vanhat suosikkiohjelmat palaavat ruutuun uusin versioin. Haluatko miljonääriksi? Kiinostavaa! Gilmoren Tytöt. Upeaa! Rimakauhua ja rakkautta. Maltan tuskin odottaa!

Hiljalleen intoni ohjelmien kierrättämistä kohtaan laantui. Gladiaattorit. Enpä tiedä. Heikoin lenkki. Jaksaisikohan vilkaista. Pelkokerroin. Onko se muka loppunut jossain vaiheessa?

Lopulta koko ilmiö alkoi ärsyttää. Napakymppi. Ei kai nyt sentään. Bumtsibum. Kuka sitä on kaivannut? Onnenpyörä. Aaarrgh!

Joku raja se on retroilullakin. Silloin kun meidät retrofanit saadaan ärsytettyä, on tuo raja ylitetty. Twin Peaks, X-Files, Kokkisota, Tilt... Onko enää yhtään ”vanhaa suosikkiohjelmaa”, jota ei olisi tehty uusiksi? Miten olisi Tuttu juttu, Videotreffit, Beverly Hills 90210 tai Metsolat?

Buumi kertoo tietysti siitä, ketkä televisiota nykyään katsovat. Kaltaisilleni keski-iän kynnyksellä kärvisteleville 1990-luku on nostalgista nuoruutta, johon voi palata hetkeksi Gladiaattoreja katsomalla.

Olen silti valmis pärjäämään vähemmilläkin aikamatkoilla. Sillä kuten Tommi Melender Imagessa kirjoittaa, on nostalgiassa myös petollista viettelevyyttä. Melenderin mukaan nostalgia puhuttelee erityisesti modernisaation päähänpotkimia: ”Menneisyys on turvallinen paikka, koska se on lukittu sijoilleen. Siellä kukaan ei siirrä tuotantoa halpamaihin.”

Tällaisia ihmisiä taitaa olla Suomessa paljon. Ainakin heille tehdään jatkuvasti uusia tv-ohjelmia.

Uusimmat

Kolumni

Olipa ohjelma, tehkää perässä

Kavennetaan tuloeroja, panostetaan koulutukseen

Lyhyet

Kun Saarasta tuli meidän tyttö

Ajellaan ihan muina Räikkösinä

Ne ihmeäijät

Superväkevä Juhani-passio

Suomessa osataan sittenkin palvella

Kolumni: Sinua vedätetään – huutokauppa-tosi-tv ei ole totta nähnytkään

Kolumni: Torilla tavataan, Saara

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.