Parasta aikaa elämässä

Vanhuus on sana, joka luo monenlaisia mielikuvia. Vanhuus merkitsee pitkän elämänkokemuksen mukanaan tuomaa viisautta, mutta valitettavasti myös monesti pitkän iän mukanaan tuomia monenlaisia vaivoja.

Ei siitä ole kuin pari sukupolvea, kun ikäiseni viisikymppinen oli jo ainakin sen verran vanhus, että hänelle tuotiin syntymäpäivälahjaksi kiikkutuoli ja kävelykeppi. Tämän päivän viisikymppiset säntäävät juoksutapahtumiin, rock-konsertteihin ja maailmanympärysmatkoille.

Tänä päivänä jopa moni vanhuuseläkkeelle jäänyt karsastaa vanhus-nimitystä. Miksi näin? Sen ymmärsi hyvin, jos osui keskiviikkona Jyväskylän yliopiston päärakennukseen. Siellä tuli upeasti todeksi Euroopan unionin aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden teemavuosi.

Keski-Suomen päivän kunniaksi järjestetyssä Ilolla ei ole ikää -tapahtumassa tuhatkunta eri puolilta maakuntaa saapunutta ikäihmistä nautti monipuolisesta ohjelmasta ja toistensa seurasta.

Vanhuuden kärsimykset tuntuivat olevan tässä joukossa ainakin toissijainen puheenaihe. Sen sijaan vaihdettiin kuulumisia lastenlapsista sekä matkoista ja muista harrastuksista.

 

Mitä aktiivinen ikääntyminen merkitsee sinulle? Keskisuomalainen kysyi tätä tapahtumassa arvontalipukkeessaan.

Sadoissa vastauksissa toistui yksi sana yli muiden: vapaus.

Aktiivinen ikääntyminen merkitsee vapautumista työn ikeestä ja aikatauluista. Vaikka moni huokaa elämän eläkkeellä olevan kiireisempää kuin koskaan, aikataulut ovat itse suunniteltuja ja menot mieluisia.

”Voin osallistua yhteisiin rientoihin, liikkua luonnossa, marjastaa, sienestää, kalastaa, metsästää ja matkustella”, kirjoitti kivijärveläinen mies.

Kuntoilu, mökkeily ja matkustus olivat yleisimpiä harrastuksia. Jyväskyläläinen nainen luetteli: ”3–4 liikunta- ja tanssiryhmää, maalausta, metsänhoitoa, lastenlasten kanssa puuhailua jne.”

Toki heitäkin oli, jotka osasivat nauttia ihanasta joutenolosta. ”Saa lojua vuoteessa vaikka iltapäivään”, eräs nainen kuvaili elämänsä iloja.

Lastenlapset olivat monelle elämän suurimpia ilonaiheita. Sukupolvien välisen yhteydenpidon merkitys korostui: ”Nyt on aika päivittää koettua tietoa ja siirtää sitä paremmin harkittuna tuleville sukupolville”.

 

Uutiset terveydenhuollon surkeasta tilasta ja vanhustenhoidon ahdingosta ovat arkipäivää, mutta onneksi eivät koko totuus. Eurooppalaiset elävät nykyisin pitempään ja terveempinä kuin koskaan.

Eurooppa ikääntyy kovaa vauhtia. Poliitikot hokevat päivittäin, kuinka tärkeää on varautua tästä aiheutuvaan kestävyysvajeeseen. Ihminen ei kuitenkaan automaattisesti muutu vanhetessaan kulurasitteeksi.

Ihmiset elävät paitsi pidempään, myös terveempinä. Aktiivinen ikäihminen pitää huolta paitsi itsestään, hyvin usein myös läheisistään.

Moni yliopiston tapahtumaan osallistunut toi esille, että aktiivinen ikääntyminen merkitsee hänelle osallistumista vapaaehtoistoimintaan. Jos meillä ei olisi näitä aktiivisten ikäihmisten auttavia käsiä ja kuulevia korvia, me nuoremmatkin voisimme paljon huonommin.

Uusimmat

Kolumni

Kolumni: Teksti-TV ei vain kuole

Kolumni: Tervetuloa syksy ja opiskelijat!

Vaihdetaan Jaajo, Anni ja Perälä Tarja Kulhoon ja Tenkaseen

Metsäpäätösten kiemuroita

Politiikan pöydällä on suuria kysymyksiä

Leikki kuuluu minulle

P. Perämäen teksti on oksettava, toteaa lukija

Kun presidentti Trump tuli kylään

Kolmen pisteen ohiheitto hallitukselta

Suvakin väri- virhe

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.