Suvakin väri- virhe

Liberaalisuvakkina olen tietenkin rasistin vastakohta ja siinä mielessä monia muita parempi ihminen. Välinpitämättömyyteni ihmisten ihonvärin suhteen koki kuitenkin äskettäin kolauksen.

Aloin seurata HBO:n draamakomediasarjaa Insecure, koska sitä on kehuttu. Sarja kertoo modernin afroamerikkalaisen naisen elämästä Yhdysvalloissa. Suurin sarjan henkilöistä on tummaihoisia, minkä tiesinkin etukäteen. Tämä ei vaikuttanut katsomispäätökseeni mihinkään suuntaan.

Jo ensimmäisen jakson aikana tein pelottavan havainnon. Minulta meni henkilöt jatkuvasti sekaisin, enkä muistanut, kuka on kukakin. Tajusin että ainoa syy tähän on ihmisten ihonväri. Valkoihoinen suvakki siis sekoitti afroamerikkalaiset keskenään kuin mikäkin ylimielinen siirtomaaherra. Minua nolotti, häpesin itseäni.

En kuitenkaan voinut kiistää faktaa. En ole samaan ongelmaan törmännyt silloin, kun valtaosa näyttelijöistä on valkoisia. Ja valtaosa näyttelijöistä on valkoihoisia noin 98 prosentissa näkemistäni elokuvista ja tv-sarjoista. Prosenttiluku on suunnilleen sama teilläkin, sillä viihdemaailma on meidän kalpeanaamojen hallussa.

Onneksi löysin netistä tietoa ilmiöstä. Ihmisten todella on vaikeuksia tunnistaa ja muistaa muiden kuin itsensä väristen kasvoja. Tummaihoiset tai aasialaiset pitävät meitä valkoisia keskenään samannäköisinä, tai ainakin samannäköisempinä kuin omaa porukkaansa. Tämä on biologiaa, ei rasismia, mutta se voi johtaa rasismiin.

Kuvateksti: Insecure: Yvonne Orji.

Uusimmat

Kolumni

Sarja- katsoja tunnustaa

Dubaissa lähes mikä vain on mahdollista

Satraappi- kollegani Erkki ja minä

Super- sankarien vaate- ongelmat

Tv-tähti on lajin paras markkinoija

Kolumni: Työttömyyden hoidossa on edelleen tehtävää

Antakaa meille uutta

Kolumni: Soitin numerotiedusteluun, koska halusin jutella.

Kolumni: Montako lasta on riittävästi?

Kolumni: Rauhan asia - kenen asia?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.