Katsot Keskisuomalaisen arkistokolumnia. Tämä kolumni on julkaistu 20.04.2012 18:01

Norsua mä metsästän...

Afrikannorsut ovat suurimpia maalla eläviä nisäkkäitä. Niiden kulttuurinen ja mytologinen merkitys koko ihmiskunnan henkisessä perinnössä on suunnaton. Eläinmaailmassa norsut ovat avainlajeja, joiden häviäminen hävittää monia muitakin lajeja ja muuttaa kokonaisia elinympäristöjä.

Norsut ovat älykkäitä ja sosiaalisia eläimiä, joilla on erinomainen muisti. Ihmisten tapaan ne ovat oikea- tai vasen”kätisiä” käyttäessään syöksyhampaitaan.

Afrikannorsut kuulevat toistensa matalataajuiset, ihmisen kuulemattomat kutsut ainakin kahdeksan kilometrin päähän, huolehtivat heikoista ja loukkaantuneista ”perheenjäsenistään” ja tutkivat pitkään ja hartaasti löytämiään kuolleiden lajitovereidensa luita.

Niinpä ei ole ihme, että maailman tunnetuin ympäristö- ja luonnonsuojelujärjestö WWF luokittelee verkkosivuillaan afrikannorsun ”lippulaivalajeihin, joiden suojelemiseksi WWF työskentelee erityisesti”.

Pahimmat afrikannorsuihin kohdistuvat uhat ovat elinalueiden muutokset ja salametsästäjät. Talvella kamerunilaisessa kansallispuistossa tapettiin parissa kuukaudessa jopa 500 norsua. Orvoiksi jääneitä norsunpoikasia uhkaa nälkäkuolema.

 

Espanjan kuningas Juan Carlos on WWF:n Espanjan osaston kunniapuheenjohtaja. Asema ei estänyt häntä lähtemästä salaa norsujahtiin eteläafrikkalaiseen Botswanaan. Kenties kuningasta houkutti harvinainen vaaleanpunainen norsunpoikanen, ilmeinen albiino, josta yleisradioyhtiö BBC raportoi tammikuussa Botswanassa.

Kuningas ei ollut kertonut matkastaan hallitukselle eikä edes pääministerille. Tapaus tuli julki vasta, kun 74-vuotias monarkki mursi reissullaan lonkkansa ja joutui sairaalaan. Hovi yritti salata yksityisen matkan luonteen sen jälkeenkin.

Lopulta kuningas pyysi matkaansa anteeksi. Syytä olikin, sillä esimerkiksi rojalistisena tunnetun sanomalehti El Mundon mukaan kuningas vahingoitti paitsi kuninkaallisen perheen myös koko Espanjan mainetta.

Yksi nolatuista tahoista on tietysti myös WWF. Ristiriitaisia tunteita ökyrikkaiden suurriistan metsästäjien visiitit herättävät varmasti myös köyhässä Botswanassa. Loukatuimpia ovat silti ankarassa talousahdingossa ja koko Euroopan kovimmassa työttömyydessä elävät espanjalaiset.

Kaikesta välttämättömästäkin leikkaavassa Espanjassa kuningashuoneelle on tämän vuoden budjetissa varattu 8,26 miljoonaa euroa. Säästöä viime vuodesta on tehtävä 170 000 euroa. Hovin mukaan säästöt otetaan henkilöstön palkoista sekä virallisten tilaisuuksien järjestämisvaroista. Kuningasperheen palkkioihin ei puututa.

Juan Carlos sai viime vuonna palkkioita ja kulukorvauksia lähes 293 000 euroa. Kuninkaan Botswanan matkan arvioitiin maksaneen espanjalaisille veronmaksajille yli 44 000 euroa.

 

Kuningashuoneessa mieltymys aseisiin ja tappamiseen taitaa olla sukuvika. Vastikään kuninkaan vanhin lapsenlapsi, 13-vuotias tyttärenpoika Felipe Juan Froilán de Todos los Santos de Marichalar y Borbón ampui aseharjoituksissaan itseään haulikolla jalkaan. Espanjan lakien mukaan alle 14-vuotiaat eivät saa pitää hallussaan aseita.

Keskustelua aiheesta

Luotola: "kulttuurinen ja mytologinen merkitys koko ihmiskunnan henkisessä perinnössä on suunnaton. Eläinmaailmassa norsut ovat avainlajeja, joiden häviäminen hävittää monia muitakin lajeja ja muuttaa kokonaisia elinympäristöjä."

Ei norsuilla ole koko ihmiskunnan henkises...

Ville Vipunen 22.4.2012 11:45:16

Vastauksia: 1 Osallistu keskusteluun

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje

Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.