Biojäteroskiksia tarvitaan Jyväskylän keskustaan

Haluamme Jyväskylän toimivan edelläkävijänä ympäristöasioissa. Tämän vuoksi me, Jyväskylän Kokoomuksen Nuoret olemme huolissamme kaupungin keskustan nykyisistä roskienkeräyspisteistä. Biojätteen kierrätysmahdollisuudet ovat hyvin rajatut.

Asia on helposti korjattavissa, ja toivomme nykyisen valtuuston ottavan asian vakavasti ja suorittavan toimenpiteet sen ratkaisemiseksi mahdollisimman pian.

Jyväskylä on vilkas kesäkaupunki. Tämä itsessään on positiivinen asia, mutta se tuo mukanaan myös epäkohtia. Erityisesti suuremmat tapahtumat, joissa liikkuu tuhansittain ihmisiä, jättävät jälkensä katukuvaan. Roska-astiat ovat reunojaan myöten täynnä lajittelematonta jätettä.

Ongelma on myös, ettei näille jätteille ole matalan kynnyksen kierrätysmahdollisuutta. Moniko kaupunkilainen tai vierailija banaanin syötyään heittäisi kuoret sekajätteeseen, kun vieressä on biojäteastia? Ei varmasti monikaan, ja juuri siksi koemme, että on tärkeää kaupungin osalta mahdollistaa matalan kynnyksen kierrätys.

Biojätteen lajittelu on hyvinkin yksinkertaista, kunhan se vain tehdään mahdolliseksi. Muutoksia katukuvaan sinänsähän ei tarvita – valmiit paikat biojäteastioille olisi esimerkiksi nykyisten roskakorien yhteydessä.

Biojätteen kierrätys on erityisen tärkeää, koska se on merkittävässä roolissa energian tuotannossa. Biojätteestä saadaan talteen energiaa, joka voidaan valjastaa biokaasun muotoon. Muun muassa metaania sisältävän biokaasun käytöllä saadaan vähennettyä haitallisia kasvihuonekaasuja. Prosessi itsessään on hyvinkin tehokas, sillä pienetkin sivutuotteet voidaan hyväksikäyttää ja ne myös palaavat lopulta luontoon.

Ratkaisuna tähän vaadimme Jyväskylää näyttämään esimerkkiä muille suurille kaupungeille ja lisäämään kierrätysastioita keskustan alueelle pelkkien sekajäteastioiden lisäksi. Jyväskylän on oltava esimerkillinen kaupunki, jo pelkästään suurten kesätapahtumien vuoksi. Kyse on arvovalinnoista, ja arvo, jonka toivottavasti kaikki jaamme, on ympäristöstä huolehtiminen.

Agneetta Moisio

Anna Pärnänen

Jyväskylän Kokoomuksen Nuoret

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Sote - saattaa tulla sotku

Miksi tarvittiin kansalaisaloite?

Mielipide: Haloo, Jyväskylän Torikunkku!

Vihreää metsäviisastelua

Hulevesimaksut perusteettomia

Lyhyet

Yle palvelee monia musiikkimakuja

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.