Haaveena adoptio

Voisin mieheni kanssa adoptoida lapsen. Meille saman sukupuolisille pareille eli sateenkaariperheille adoptio on kuitenkin heteropareja vaikeampaa.

Suomessa perheen ulkopuolisen adoption hakeminen homopariskuntana tuli mahdolliseksi, kun uusi avioliittolaki astui voimaan. Ruotsissa laki salli kansainväliset adoptiot homoseksuaaleille pareille jo 14 vuotta sitten, mutta vasta tänä vuonna ensimmäinen ruotsalainen sateenkaaripari on voinut adoptoida ulkomailta.

Minut adoptoitiin 50 vuotta sitten junamiehen ja kotiäidin hetero-työläisperheeseen Pieksämäelle. Sittemmin minusta on kasvanut kouluja käynyt, työelämään päässyt ja avioliiton solminut homomies.

Tänä vuonna Suomi isännöi 29. syyskuuta Pohjoismaisen adoptioneuvoston kokousta Helsingissä. Kokouksen teema on sosiaalinen media ja adoptio.

Sateenkaariperheen näkökulmasta pidän tarpeellisena, että kansainvälisillä foorumeilla suomalaiset järjestötoimijat nostavat esille erilaisten trendien lisäksi vakavia asioita kuten vähemmistöjen yhdenvertaiset oikeudet.

Adoptiolapsen näkökulmasta vaadin, että perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko avaa adoptiokeskustelua seksuaalivähemmistöjen näkökulmasta ja alkaa edistää kansainvälisillä foorumeilla sateenkaariperheiden nykyistä parempia mahdollisuuksia kansainväliseen adoptioon.

Juha-Pekka Väisänen

käsitetaiteilija

puheenjohtaja, SKP

Helsinki

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Aalto ja vihreä budjettikupla

Lyhyet

Lyhyet

Kuulethan, rakas Joulupukki?

Keski-Suomesta lapsen oikeuksien kärkimaakunta

Lyhyet

Hyvää kansainvälistä miestenpäivää!

Lyhyet

Mummosta tuli mhy:n riistaa

Pitäkää turkkinne!

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.