Köyhä kansalainen ei kansanedustajaksi lähde eikä pääse

Julkisuudessa ja somessa käydään taas keskustelua kansanedustajien palkkioiden ja kulukorvauksien oikeellisuudesta. Esitys sopeutumiseläkkeestä luopumisesta vanhanaikaisena järjestelynä onkin oikeansuuntainen.

Populismin pelokkaalla aallonharjalla on tässäkin keskustelussa kuitenkin helppo ratsastaa ja kuorossa kailottaa, kuinka kansanedustajien palkkiot ovat kaikkinensa ylimitoitetut ja niitä pitäisi rajoittaa. Harva uskaltaa tähän poikkipuolista sanaa esittää, vaikka hengessään muuta ajattelisikin.

Rohkenen olla asiassa reilusti eri mieltä: Kansanedustajien palkkioiden jäädyttämisellä tai mittavalla leikkaamisella on epäedulliset vaikutukset demokratian toteutumiseen.

Eihän ole tarkoitus, että kansakunnan päätöksenteosta vastaavat piittaamattomat bisnesmiehet, jotka ovat taloutensa puolesta niin kertakaikkisen omavaraisia, että edustajanpalkkio on heille pikkuasia, jolla ei lopulta ole edes merkitystä, koska työtä tehdään ”puhtaasti kutsumuksena”. Paukut käytetään oman yksioikoisen bisnesideologian läpi viemiseen laput silmillä, koska miljonäärinä et ole velkaa kellekään.

Valtioneuvoston johdon operoimasta bisnestyylisestä johtamisestahan meillä on tällä hallituskaudella tukuttain kokemusta, ja karvasta kalkkia on köyhempien jatkossakin nautittaman.

Jo nyt eduskuntavaalikampanja on niin kallis paukku, että oikeamielisellä ja lupaavalla, mutta keskituloisella tai vähävaraisella paikallispoliitikolla ei ole sellaiseen varaa. Kymppitonnin lainaa ei oteta suuren epäonnistumisriskin olosuhteissa, kun arjen elämisen kustannukset muutenkin on tarkoin mitoitettu.

Eli kansanedustajakamppailun esikarsinta käydään jo tässä vaiheessa: vakavaraiset etunenässä ja köyhemmät pahasti takamatkalta.

Jos edustajan toimeen köyhä sattuisi pääsemään, eläminen pääkaupungissa poikii lisää kustannuksia.

Tuumataanpa hetki, kuinka kauan vaikka 4 000 euron kuukausipalkka tilillä vanhenee, kun maksaa siitä pääkaupunkiseudun korkean vuokratason mukaisen summan kerrostaloyksiöstä, kulkee ja on liikkeessä maakunnan tehtäviä hoitaen muutenkin kuin eduskunnan laskuun, pitää garderoobin ja itsensä kunnossa, kestittää itse vieraansa ja omaa rahaakin pitää olla taskussa mukana, kun suhaa Euroopassa ja maailmalla Suomea edustamassa.

Samaan aikaan tämä – toivottavasti aivan arkinen – suomalainen lyhentää edelleen keski- tai vähätuloisen saati työttömäksi joutuneen puolisonsa kanssa asuntolainaa tai maksaa vuokraa ja osallistuu perheen elättämiseen kotiseudulla ihan niinkuin ennenkin. Ja nyt en edes puhu siitä, että kampanja-aikaiset velat pitää maksaa. Oletetaan, että hyvä haltia on poliitikon eduskuntaan heilauttanut erinomaisen hyvin onnistuneen some-kampanjan ansiosta.

Tuon uudenlaisen elämän kulut pitää kyetä kattamaan uusista kansanedustajan tuloista ja mielellään kyetä säästämään jotain pahan päivän varalle. Sukanvartta tarvitaan, kun vihdoin tippuu kansakunnan kaapin päältä eikä vanha työpaikka tai ministeriön tai valtionviraston kallispalkkainen vakanssi ole tuota sisäsuomalaista rivikansanedustajaa odottamassa, jolla ikääkin ehkä yli 55.

Jos halutaan, että kansanedustajiksi pyrkii ja ponnistaa ihmisiä muistakin kuin hyvä- tai suurituloisten ryhmästä, kansanedustajien palkkiojärjestelmä täytyy pitää kilpailukykyisellä tasolla. Jos halutaan, että tavallinenkin kansalainen lähtee senaattorin hommia tavoittelemaan, tehtävään on oltava myös taloudellinen kannustin ja taloudellinen turva.

Työnä kokopäiväinen valtakunnanpoliitikkous on henkisesti ja ruumiillisestikin kuormittavaa – olemmehan tuon julkisuudessakin nähneet. Poliitikon työn perusta on toisten ihmisten osoittama, antama luottamus, ja sen luottamuksen pohjalta pitäisi palkkioasiatkin järjestää tolkun kuntoon – ilman sarvia ja hampaita, reilusti keskustellen.

Sari Rimmi

kunnanvaltuutettu (sd.)

Uurainen

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Paineet leviävät somessa

Peruskoulun kirjakulut valuvat vaivihkaa vanhemmille

Ota käteen siivous- pyyhe

Avuttomina syksyn sateiden alla

Lyhyet

Lyhyet

Susiluoman väite ontuu

Lyhyet

Sote - saattaa tulla sotku

Miksi tarvittiin kansalaisaloite?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.