Koulutus on hyvä satsauskohde

Syksyn budjettiriihessä tehtiin hyviä päätöksiä, joiden päämääränä on parantaa suomalaisten osaamista, lisätä eri taustoista tulevien mahdollisuuksia kouluttautua sekä panostaa tutkimukseen ja innovaatioihin valtakunnan tasolla.

Uudet lisärahoituspäätökset pureutuvat ongelmiin, jotka valtion on varhaiskasvatuksessa, ammatillisissa opinnoissa sekä varsinkin perheellisen opiskelijan arjessa pitänyt jo pitkään korjata.

Uudet panostukset vahvistavat pieni- ja keskituloisten lasten pääsyä ammattitaitoisten kasvattajien hoteisiin. Peruskoulun tasa-arvoistumiseen lisätyt määrärahat kohdistetaan kouluihin, joilla on heikompi varallisuustilanne ja jotka ovat vaarassa jäädä kehitystoiminnan ulkopuolelle. Tämä edesauttaa varsinkin pienempien koulujen toimintaa.

Lisärahaa saavat myös varhaiskasvatuksen, peruskoulun ja sivistystoimen johdon koulutukset. Näin varmistetaan, ettei Suomessa jäädä jälkeen opettajien ja koulujen johtohenkilöstön osaamisessa.

Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintakaan eivät jääneet vaille lisäystä, vaan uudet määrärahat mahdollistavat koko yhteiskuntaa hyödyttävän tutkimus- ja kehittämistyön. Satsauksella luodaan edellytyksiä Suomen globaalin kilpailukyvyn parantamisessa.

Uudet päätökset tulevat näkymään myös yksittäisen opiskelijan arjessa. Ammatillisessa koulutuksessa tullaan ehkäisemään syrjäytymistä ja opintojen keskeyttämistä.

Opintotuen huoltajakorotus ja perhevapaauudistuksen eteenpäin vieminen näkyvät positiivisesti perheellisen opiskelijan elämässä. Työttömyysturvalla opiskelua helpotetaan eikä asumistukeen tule neliövuokrakattoa.

Kaikki nämä päätökset vievät meitä oikeaan suuntaan. Näen, että jokainen euro, joka koulutukseen satsataan, saadaan tulevina vuosina moninkertaisena takaisin. Jatketaan samaan malliin.

Eelis Loikkanen

varavaltuutettu (kok.)

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Nyt viikatteet töihin!

Lyhyet

Kieli ei ole neutraalia

Lyhyet

Moskovan kirjastot ja yliopisto rauhallisia

Kotihoito edustaa varhaiskasvatuksen eliittiä

Lyhyet

Kohti tasapainoista kaupunkipolitiikkaa

Opettajani, miten puutut rasismiin?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.