Kyyjärvi ansaitsee kotouttamisen pilottikokeilun

Entisenä kyyjärveläisenä olen järkyttyneenä seurannut viime päivien tapahtumia turvapaikanhakijaperheen tilanteesta paikkakunnalla. Poliisi haki perheen isän kesken työpäivän Betsetiltä ja pienen tyttären päiväkodista. Perheen äiti ja 9-kuukauden ikäinen vauva lähtivät poliisia pakoon. Perhe oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen mutta työperusteisesta oleskeluluvasta he eivät ole saaneet päätöstä.

En väitä, että viranomaiset olisivat toimineet vastoin lakia, mutta turvapaikka-oleskelulupa -järjestelmää pitäisi kyllä mielestäni järkeistää. Toivon hartaasti, että Ainin perhe saisi jälleen olla koossa ja että he saisivat kauan odotetun työperäisen oleskeluluvan Kyyjärvelle.

Kolmella valtakunnallisella palkinnolla hyvästä kotouttamisesta palkittu Kyyjärvi on jätetty syrjään ministeriöiden pilottihankkeista ja muista kotouttamistoimista.

Kunnanjohtaja Eero Ylitalo on esittänyt, että Kyyjärvellä asuvat työllistymisestä kiinnostuneet turvapaikanhakijat voisivat statuksestaan huolimatta osallistua valtion (ely-keskuksen) kustantamiin toimenpiteisiin.

Toimenpiteet voisivat olla yrityskohtaisia rekrytointikoulutuksia tai räätälöityjä työvoimakoulutuksia, joihin voisivat osallistua turvapaikanhakijoiden lisäksi myös kyyjärveläiset pitkäaikaistyöttömät. Näin vahvistettaisiin kotoutumista ja aktivoitaisiin kunnan omia työttömiä ja kohotettaisiin heidän itsetuntoaan.

Tässä ideassa piilee suuri mahdollisuus !

Kunnanjohtaja Ylitalo ja muut kyyjärviset olivat todella pettyneitä, kun Keski-Suomen ely-keskus ja ministeriöiden edustajat eivät osoittaneet minkäänlaista mielenkiintoa Kyyjärven pilottia kohtaan.

Kyyjärvelle tulleet turvapaikanhakijat olisivat poikkeuksetta halunneet jäädä paikkakunnalle mutta kun ely-keskuksen järjestämät kotouttamiskoulutukset järjestetään vain ja ainoastaan suuremmilla paikkakunnilla, oli turvapaikanhakijoiden pakko hakeutua isompiin keskuksiin.

Ely-keskuksen nuiva vastaus kyyjärvisten ehdotukseen oli vain se, että kunnan tulee maksaa oleskeluluvan saaneiden kuljetukset Saarijärvelle. Se ei alle kahden tuhannen asukkaan kunnan voimavaroilla ole mahdollista. Eikä se ole myöskään oikeudenmukaista!

Tällä menettelyllä ely-keskus siis tekee kaikkensa, että turvapaikanhakijat ajetaan pienistä kunnista suurempiin keskuksiin väenväkisin. Sitten väitetään julkisuudessa etteivät turvapaikanhakijat halua jäädä pieniin kuntiin!

Kyyjärven inhimillinen maine ja otteet turvapaikanhakijoiden kotouttamisessa ansaitsevat pilotin. Kotouttamiskoulutuksia on voitava kohdentaa myös turvapaikanhakija -statuksen omaaville henkilöille.

On nurinkurista ja ristiriitaista, että Kyyjärvellä yksityinen sektori tarjoaa työpaikkoja turvapaikanhakijoille, mutta yhteiskunta ei tarjoa kotouttamiskoulutusta eikä siis mahdollisuuksia työllistymiseen ja juurtumiseen.

Aila Paloniemi

kansanedustaja (kesk.)

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vastuuta ei pidä sysätä vapaaehtoistyön varaan

Alkoholipolitiikassa unohtuu historia

Lutherin pöydässä nautitaan

Jyväskylän museoihin ilmainen sisäänpääsy

Lyhyet

Lyhyet

Peruspalveluako?

Lyhyet

Kaikesta pitää voida keskustella politiikassa

Kädenväännössä hiilinieluista ensimmäinen erä Suomelle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.