Maalaislääkäri Kiminkinen on oikeassa soten ongelmista

Tapani Kiminkisen soten ruohonjuuritason kuvaus (KSML 8.9.) on totta. Nyt perustason tuskaa lisätään arjesta etääntyneiden ”asiantuntijoiden” eli sote- ja perustuslakiprofessoreiden saivartelulta vaikuttavilla lausunnoilla, joita poliitikot lakivaliokunnissa seuraavat kuin vihikoira verijälkeä.

Perustuslakivaliokunnan viranomaispäätöksiin liittyvä järjenvastainen tulkinta siitä, että kuntoutukseen ja hoitoon liittyviä niin sanottuja viranomaispäätöksiä (palveluasuminen, päihde- tai psykiatrinen kuntoutus jne.) ei voi tehdä suunnitelluissa sote-keskuksissa, musertaa perusterveydenhoidon.

Kuitenkin asiallisesti ottaen näitä päätöksiä tehdään lukuisissa kuntien kokonaisulkoistuksissa koko ajan. Haloo, terve järki!

Kun ajatellaan erikoissairaanhoitoa (esh), perusterveydenhoitoa (pth), sosiaalitoimea (sos) kokonaisuusjanana, jossa esh ja sos ovat ääripäitä ja pth keskellä, ymmärretään ongelmien syntyminen.

Katsomalla janaa jokainen ymmärtää, että integraation, siis kitkattoman yhteistyön kannalta tärkeät rajapinnat ovat keskellä olevan perusterveydenhoidon molemmin puolin erityissairaanhoidon ja sosiaalitoimen kanssa.

Suunnitelluissa sote-keskuksissa sosiaalityöntekijä olisi voinut tehdä sujuvasti asiakkaan palveluja koskevan viranomaispäätöksen, ja homma olisi hoitunut.

Suuressa mittakaavassa erityissairaanhoidon ja sosiaalitoimen välillä ei ole merkittävää yhtymäkohtaa.

Kuitenkin erikoissairaanhoito ja sosiaalitoimi ollaan tällä tulkinnalla tunkemassa samaan organisaatioon, eli ”liikelaitokseen”, ja rajapinta synnytetään perusterveydenhoidon ja liikelaitoksen välille.

Näiden rahoitus kulkee kuitenkin eri reittiä ja tämä ruokkii osaoptimointia.

Asiakas voi saada perusterveydenhoidosta ainoastaan lähetteellä kuntoutuksen liikelaitoksessa tai arvion palveluasumisen tarpeesta. Arvio tehdään irrallaan arjesta.

Ja näin liikelaitoksessa hoidellaan vaikkapa asiakkaiden kotihoito- ja alkoholiongelmia tietämättä asiakkaan todellisesta arjen hallinnan kyvystä.

Sote-keskusten toimintaa karsivilla lakitulkinnoilla perusterveydenhoito jää nykytehtäviään huomattavasti pienempänä pyristelemään hyvin rajattuun valinnanvapauden palvelujen tuotantoon.

Kokonaisvastuun ottaminen potilaasta on tulevaisuudessa utopiaa ja Kiminkinen voi joutua lähtemään eläkkeelle. Turtuuhan tähän räpellykseen intohimoinen maalaislääkärikin.

Mauno Vanhala

yleislääketieteen professori (emeritus)

kaupunginvaltuutettu (kesk.)

perusturvalautakunnan jäsen

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Nyt viikatteet töihin!

Lyhyet

Kieli ei ole neutraalia

Lyhyet

Moskovan kirjastot ja yliopisto rauhallisia

Kotihoito edustaa varhaiskasvatuksen eliittiä

Lyhyet

Kohti tasapainoista kaupunkipolitiikkaa

Opettajani, miten puutut rasismiin?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.