Osa lapsista jää etujen katveeseen

Kaupunginvaltuutettu Santeri Lohi (kok.) ilmaisi mielipidesivulla (6.9.) huolensa suomalaisten lasten heikosta osallistumisesta varhaiskasvatukseen.

Vaikka laadukkaasta varhaiskasvatuksesta olisi lapsille monenlaista hyötyä, paitsi sen hetkisessä kasvussa ja kehityksessä, myös tulevissa kouluopinnoissa, ei Suomi pääse varhaiskasvatuksen osallistumisasteella muiden Pohjoismaiden tasolle. Miksi?

Lohen mukaan Jyväskylä on jo nyt edelläkävijä otettuaan käyttöön valtakunnalliset varhaiskasvatussuunnitelmat ja toivoisi kaupungin lähtevän mukaan myös yli 5-vuotiaiden maksuttomaan varhaiskasvatukseen.

Jyväskylä on tosiaan ollut innolla mukana varhaiskasvatusuudistuksissa ennenkin, esimerkiksi vuonna 2015 rajatessaan subjektiivista päivähoito-oikeutta. Esitys varhaiskasvatuksen rajaamisesta tuli kokoomukselta.

Ilmainen varhaiskasvatus kuulostaa kieltämättä hyvältä, silloin kun kaikilla on mahdollisuus saada lapsensa sen piiriin.

Miksi työttömien tai työkyvyttömien lapset tai kotona hoidettavien pikkusisarusten isoveljet ja -siskot ansaitsevat vain repaleen Lohen maalailemasta tuesta aloittaa koulupolku? Ovatko nämä lapset oikeutettuja saamaan varhaiskasvatuksesta Lohen lupailemaa ponnistusapua saavuttaa aikanaan jopa korkeampi koulutusaste?

Eikö ilmaisen varhaiskasvatuksen tarjoaminen perheille, joissa vahemmat ovat palkkatyössä, tunnu epäreilulta ja jopa eriarvoisuutta ja tuloeroja kasvattavalta, kun samaan aikaan oletettavasti pienituloisemmat perheet eivät olisi tähän etuun oikeutettuja samassa mittakaavassa?

Saataisiinko jyväskyläläiset lapset varhaiskasvatuksen piiriin paremmin, jos kokopäiväinen varhaiskasvatus olisi tämän hetkisen etuoikeuden sijasta kaikkien saavutettavissa oleva mahdollisuus?

Jonna Markkula

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vastuuta ei pidä sysätä vapaaehtoistyön varaan

Alkoholipolitiikassa unohtuu historia

Lutherin pöydässä nautitaan

Jyväskylän museoihin ilmainen sisäänpääsy

Lyhyet

Lyhyet

Peruspalveluako?

Lyhyet

Kaikesta pitää voida keskustella politiikassa

Kädenväännössä hiilinieluista ensimmäinen erä Suomelle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.