Palkkiot myös taloyhtiön hallituksen jäsenille

Tulisiko taloyhtiöiden hallitusten jäsenille maksaa palkkiota tai kulukorvauksia, ja minkä suuruisia? Tekeekin mieli heti alkuun kysyä, miksi ei maksettaisi? Joissakin taloyhtiöissä on käytäntö, että hallituksen puheenjohtajalle maksetaan pieni kulukorvaus. Lähes yhtä yleistä on, että muut hallituksen jäsenet eivät korvausta saa, vaikka vastuu on yhtäläinen.

Sekin on yleistä, että kun hallitus joutuu asukkaitten kannalta katsottuna tekemään ikäviä päätöksiä korottaessaan esim. sauna- tai pyykkitupamaksuja, syyt ja haukut saa niskoilleen puheenjohtaja. Aivan kuin tarkoituksella unohdetaan, että puheenjohtaja ei voi yksin korotuksista päättää.

Varmaa on sekin, että nykyisillä kustannuksilla taloyhtiöiden on tarkistettava osakkeenomistajille kuuluvia velvoitteita. Käytäväfilosofien olisikin syytä osallistua yhtiökokouksiin ja tuoda tullessaan viisaat neuvonsa sinne, missä asioista päätetään. Ylin päätösvalta kuuluu taloyhtiöissä yhtiökokoukselle, joka myös valitsee hallituksen. Hallitus on tekemisistään vastuussa yhtiökokoukselle, ei yksittäisille räksyttäjille pitkin pihoja ja käytäviä! Tulihan tämä nyt selväksi?

Toisin kuin yleisesti luullaan, hallituksen jäsenillä on yllättävän suuri vastuu talon asioista. Jos taloyhtiön asioiden hoito törkeästi laiminlyödään, on osakkeen omistajalla juridinen oikeus hakea korvausta hallituksen jäseniltä oikeudessa. Eikö siis ole oikein, että toisen omaisuudesta huolehtimisesta maksetaan asiallinen korvaus? Ja ellei ole, niin te ilmaisen työn tekijät, menkääpä viimeinkin kokouksiin pitämään huolta omaisuudestanne.

Sitten se usein aiheettakin haukuttu isännöitsijä. Isännöitsijän valitsee ja erottaa hallitus, ei kukaan muu. Jos kaikissa pyllylleen menevissä asioissa syy vieritetään isännöitsijän niskaan, on hallituksen ja varsinkin puheenjohtajan ymmärrettävä tehdä tarvittavat ratkaisut ja siirtyä sivuun. Isännöitsijä toimii hallituksen antamin ohjein.

REINO LINNA Saarijärvi

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Viihtyisyys kaupungissa on taitolaji

Lisäosingot Fortumin omistajille

Lyhyet

Lyhyet

Suurmiesten muisto velvoittaa

Kiusaaminen on väärin

Paineet leviävät somessa

Peruskoulun kirjakulut valuvat vaivihkaa vanhemmille

Ota käteen siivous- pyyhe

Avuttomina syksyn sateiden alla

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.