Perhevapaiden uudistus tarpeen

Hallituksen valmistelema perhevapaauudistus tulee todelliseen tarpeeseen. Syntyvyys Suomessa on jatkanut laskuaan ja lapsiperheiden tukeminen nousee yhä tärkeämmäksi.

Meidän yhteinen etumme on se, että yhteiskuntamme lapset voivat hyvin. Tärkeää on myös, että lapsia hoitavat aikuiset voivat hyvin ja jaksavat kantaa vastuunsa vanhempana.

Kokoomuksen esittämässä perhevapaamallissa ansiosidonnaisen osuuden pituus kasvaisi vuoteen ja perhevapaa olisi yhteensä puolitoista vuotta (tai kolme vuotta, jos tuet puolitetaan).

Tämä turvaisi sen, että kaikkein pienimmät lapset hoidettaisiin kotona, mikä tavallisesti on lapsen kehityksen kannalta parasta. Ensimmäisen vuoden jälkeen hoitaja voisi olla myös joku muu kuin vanhempi esim. isovanhempi.

Pikkulapsiarki on vaativaa ja työelämän ”oravanpyörään” hyppääminen mietityttää monia vanhempia. Yhtä tärkeää kuin perhevapaiden kehittäminen, on kehittää perheystävällisten työpaikkojen toimintamalleja.

Työelämän joustot ja osa-aikatyöt kannustaisivat pienten lasten vanhempia parhaiten siirtymään nopeasti takaisin työelämään. Samalla huolehdittaisiin myös siitä, että ruuhkavuosia elävät vanhemmat jaksavat työelämässä mahdollisimman pitkään.

Tasa-arvonäkökulman lisäksi uusi perhevapaajärjestelmä tuo aiempaa enemmän valinnanvapautta ja kannustimia erilaisiin perhetilanteisiin.

Puolittamaton tuki mm. kannustaisi siirtymään nopeammin työelämään, jolloin lapsi siirtyisi varhaiskasvatuksen piiriin. Mahdollisuus tasapainoon perhe- ja työelämän välillä lisäisi toivottavasti myös syntyvyyttä.

Pirita Wahlstedt-Niskanen

varavaltuutettu (kok.)

sivistyslautakunnan jäsen

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vastuuta ei pidä sysätä vapaaehtoistyön varaan

Alkoholipolitiikassa unohtuu historia

Lutherin pöydässä nautitaan

Jyväskylän museoihin ilmainen sisäänpääsy

Lyhyet

Lyhyet

Peruspalveluako?

Lyhyet

Kaikesta pitää voida keskustella politiikassa

Kädenväännössä hiilinieluista ensimmäinen erä Suomelle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.