Perusterveydenhuolto on pahasti päälaellaan

Perusterveydenhuolto on ajettu marginaaliin. Tielle ei loppua näy, mikäli pahimmat uhkat toteutuvat.

Kansansairauksien ehkäisy ja hoito, tiede ja järki edellyttävät toista. Muinaiset kunnanlääkärit olivat pääosin osaavia ja arvostettuja. Mieleen tulee mm. Laukaan sodissa puukko-oppinsa saanut kunnanlääkäri Rikhard (Rikke) Sotamaa, joka ansioitui myös ystävänsä Urho Kekkosen tukena 1970-luvun vaikeina vuosina.

Kansanterveyslaki vuonna 1972 teki monipuolisista osaajista terveyskeskuslääkäreitä: aluksi nollamarkan, myöhemmin kolmen. Alettiin puhua arvauskeskuksista.

Kansanterveyshankkeita toteutettiin erikoissairaanhoitovetoisesti sen mallin mukaisesti. Suuntaus sai kruununsa astmassa. Nyt taistellaan muistisairauksista. Kuitenkin satoja tuhansia potilaita käsittävät kansansairaudet tulee tutkia ja hoitaa pääsääntöisesti terveyskeskuksissa, mihin lopulta päädyttiinkin.

Perusterveydenhuolto menetti asemiaan. Lääkärit alkoivat pitää itseään toisarvoisina. Erikoissairaanhoito ja työterveys paisuivat kuin potentti uros.

Seurasi lääkäreiden pako näihin sekä yksityissektorille. Monikansalliset yhtiöt alkoivat kupata köyhtyviä kuntia. Markkina löytää aina rakonsa, mikä uhka piilee valinnanvapaudessakin.

Sinänsä hyvistä Käypä Hoito -suosituksista on sukeutunut suoranaisia lakitekstejä. Niissä ei oteta riittävästi huomioon paikallisosaamista ja terveyskeskusten monimuotoisuutta.

Nuoremmat tai varovaisemmat kollegat tyytyvät rustailemaan lähetteitä ja menevät sieltä, missä aita on matalin. Vastuun pakoa ja rahan lapioimista erikoissairaanhoitoon perinnelääkärit seuraavat kauhuissaan.

Uuden soten keskeisimpiä tavoitteita piti olla perusterveydenhuollon sekä sen ja erikoissairaanhoidon integraation vahvistaminen. Niiden tulee kuulua maakunnissa samaan organisaatioon. Terveyskeskuksissa tulee säilyttää monipuolinen lääkäritoiminta, missä otetaan huomioon paikalliset vahvuudet.

Jos Sotessa mennään todella metsään, jäänee vaihtoehdoksi toimia kuten Paasilinnan Onnellisessa miehessä: vetää reippaat kännit, kirjoittaa perusterveydenhuollon epäselvälle taululle: ”Haista iso v… koko sote” ja suksia eläkkeelle.

Tapani Kiminkinen

maalaislääkäri

Saarijärvi

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Aalto ja vihreä budjettikupla

Lyhyet

Lyhyet

Kuulethan, rakas Joulupukki?

Keski-Suomesta lapsen oikeuksien kärkimaakunta

Lyhyet

Hyvää kansainvälistä miestenpäivää!

Lyhyet

Mummosta tuli mhy:n riistaa

Pitäkää turkkinne!

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.