Ravintoloiden kannattavuus alkoholivetoista?

Arto Maijala ja Timo Lappi perustelevat alkoholin arvonlisäveron alentamista Viron tuonnin vähenemisellä, työllisyyden kasvulla ja valvoituissa oloissa juomisella (KSML 8.8.). He arvelevat perustelematta, että alkoholin kulutus ei hinnanalennuksesta nousisi, eivätkä he kerro, mihin metodiin laskennallinen työllisyyden nousu perustuu. Heiltä ja yleensä alkoholikeskustelussa jää huomiotta raittiuden mahdollisuus ja ravintoloiden varautuminen siihen. Ravintoloiden kannattavuus näyttää olevan alkoholivetoista. Surullista.

Maailma muuttuu, mutta ravintolat alkoholipolitiikassaan eivät. Päinvastoin alkoholin kulutuksen halutaan nousevan. Alkoholiveromarina jatkuu vuodesta toiseen.

Nuorten alle 18-vuotiaiden alkoholin kulutus on laskenut, mutta se alkaa kasvaa 18 vuoden iässä, koska nuorille se on aikuistumisriitti. Ravintolaan pitää päästä. Halvempi alkoholi riittää paremmin heidän kukkarolleen. Alkoholistiksi ei muututa sormien napsautuksella vaan kohtuukäytön kautta. Kunpa ravintolat kertoisivat, että alkoholin nauttiminen ei ole aikuistumisen merkki. ja tarjoaisivat halpoja alkoholittomia juomia suositeltavampina vaihtoehtoina! Mutta ei.

Alkoholin haittoja ravintola-ala ei halua tuoda esille eikä uskoa asiantuntijoita. Raittiit eivät lähde ravintolasta ajamaan humalassa. He harvoin alkavat tapella ja puukottaa toisiaan. Turistitkaan tuskin tulevat Suomeen alkoholin vuoksi. Uudistu alkoholikierteessä oleva ravintola-ala!

Risto Moisio

kesäkarstunen

Tampere

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Avuttomina syksyn sateiden alla

Lyhyet

Lyhyet

Susiluoman väite ontuu

Paineet leviävät somessa

Peruskoulun kirjakulut valuvat vaivihkaa vanhemmille

Ota käteen siivous- pyyhe

Lyhyet

Sote - saattaa tulla sotku

Miksi tarvittiin kansalaisaloite?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.