Rokotus on yksi lääke- tieteen hienoja keksintöjä

Rokotus tai paremminkin rokottamisesta kieltäytyminen on ollut näkyvästi esillä tiedotusvälineissä. Eräänä syynä on ollut tuhkarokkoon sairastuneiden määrän lisääntyminen

Ennen rokotuksia käytännössä kaikki sairastivat taudin. Suurin osa tartunnan saaneista selvisi hengissä ja sai samalla immuniteetin, mutta osa potilaista menehtyi.

On ollut aika, jolloin ihminen oli avuton vakavien epidemioiden edessä. Yksi niistä oli Espanjan kuume ensimmäisen maailmansodan päättymisvaiheessa. Arvioidaan, että 20 miljoonaa ihmistä kuoli tautiin, johon ei ollut hoitoa. Yksi heistä oli isänäitini, joka menehtyi lokakuussa 1918.

A-Studion ohjelmassa 19.7. kerrottiin vuonna 1947 Suomessa raivonneesta kurkkumätäepidemiasta, jonka kohteeksi joutui 70 000 henkeä. Sairauteen menehtyi 4 000–5 000 ihmistä. Luku on hirveä mutta itselleni todellinen, sillä tartunnan saaneena jouduin seuraamaan läheltä erään ikäiseni potilaan kuolinkamppailua kulkutautisairaalassa Oulussa.

Vietin tähänastisen elämäni kauheimman yön kuunnellessani tukehtuvan lapsen epätoivoisia avunhuutoja. Huudot, tai paremminkin käheät kuiskaukset, vaimenivat lopulta. Aamulla yökkö kantoi lakanoihin käärityn ruumiin ulos potilashuoneesta. Kuva, joka ei koskaan häivy mielestäni.

Suuri kunnia on annettava lääketieteen kehitykselle taistelussa ihmisten terveyden puolesta, sillä jokainen ennenaikainen kuolema on omaisille raskas menetys, jonka vaikutukset ulottuvat pitkälle yli sukupolvien.

Oman isäni varhainen kuolema 1950-luvulla, jolloin sydänkirurgia oli vielä kehittymätöntä, tuntuu turhauttavalta tämän päivän näkökulmasta, jolloin vaikeisiinkiin sydänsairauksiin löytyy ratkaisuja.

Tällaiselta kokemuspohjalta on vaikea ymmärtää ihmisten kieltäytymistä vakavilta taudeilta suojaavien rokotteiden käytöstä varsinkin, jos rokottamatta jättäminen uhkaa myös muiden ihmisten terveyttä.

Raimo Sopo

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Sote - saattaa tulla sotku

Miksi tarvittiin kansalaisaloite?

Mielipide: Haloo, Jyväskylän Torikunkku!

Vihreää metsäviisastelua

Hulevesimaksut perusteettomia

Lyhyet

Yle palvelee monia musiikkimakuja

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.