Salmirannassa olisi kaivattu useampiakin valtuutettuja

Perussuomalaisen Jyväskylän kaupunginvaltuutetun ja kaupunginhallituksen jäsenen Teemu Torssosen kirjoitus (KSML 6.9.) sisälsi lukuisia virheitä Salmirannan maanantain tapahtumista.

Poliisin voimin vietiin isä, äiti ja kahdeksankuinen lapsi Salmirannan vastaanottokeskuksesta. Tapahtuma liittyy Kyyjärven tapaukseen, jossa isä vietiin työpaikalta ja lapsi päiväkodista, samoin poliisin voimin. Perheen äiti ja pienin lapsi ovat kateissa.

Muualla Suomessa on samoin noudettu afgaanitaustaisia ihmisiä, työssäkäyviä myös, ilmeisesti pian lähtevälle palautuslennolle Afganistaniin.

Koska Torssonen on nuori ja kokematon politiikassa, hän ei ehkä vielä ole sisäistänyt, mitä kaupunginvaltuutettuna oleminen tarkoittaa, tai miten väitteiden kanssa pitäisi olla varovainen.

Menin Salmirantaan maanantaina kutsuttuna, mutta en päässyt sisälle. Näin, että tilanteessa oli eskaloitumisen riski. Salmirannan 200 asukkaasta valtaosa on perheitä, lapsia ja nuoria.

Jäin siksi seuraamaan tilannetta kaupunginvaltuutettuna. Syy siihen oli erityisesti se, että jokainen näistä asukkaista asuu Jyväskylässä, on yhteydessä sadoin sitein jyväskyläläisiin, ja jokainen on mahdollinen tuleva kuntalainen.

Kaikissa näissä tapauksissa he ovat kuntamme asukkaita, kuntalaisia: he opiskelevat, käyvät töissä ja harrastuksissa, lapset ovat kouluissa ja päiväkodeissa.

Me kaikki valtuutetut olemme vastuussa kaikkien kuntalaisten – ei ainoastaan suomalaistaustaisten ihmisten hyvinvoinnista. Vasta viime perjantaina pidettiin rauhallinen mielenosoitus Jyväskylän keskustassa, Kompassilla. Siellä muistutimme, että Afganistaniin palautettujen hazara-afgaanien kohtalo on karmea.

Osallistuin tilaisuuteen mielenosoittajana. Sytytimme Kompassilla kynttilät, pidimme hiljaisen hetken ja kävelimme kulkueena kirkkopuistoon. Tutustuimme toisiimme. Halasimme toisiamme ennen kuin erosimme. Se oli mielenosoitus.

Salmirannassa olin tarkkailija. Yhden sijaan paikalla olisi voinut olla useampikin valtuutettu, sillä mietin, olisiko eskaloitumisen voinut estää.

Sisään pyrki aivan alkuvaiheessa vanhempi afgaanitaustainen mies ja jyväskyläinen aktiiviseurakuntalainen, vanhempi mies hänkin. He olisivat voineet olla laukaisemassa tilannetta, mutta heitä ei päästetty sisään lukuisista pyynnöistä huolimatta. Siinä vaiheessa paikalla oli vasta neljä poliisiautoa.

Voi kysyä, johtuiko se siitä, että uutisten mukaan sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoi, että nyt oli tarkoitus näyttää, että palautukset toimivat.

Niinpä kahdeksankuisen lapsen ja heidän vanhempiensa palautuksessa oli lopulta paikalla lähes 20 poliisiautoa, lähes kymmenen vartiointiliikeen autoa ja mellakkaryhmä ambulansseineen sekä yli kymmenen muuta ajoneuvoa aina Pirkanmaalta saakka.

Toiminnan ja väkimäärän voi jokainen tarkistaa lukuisilta uutisvideoilta. Mietin valtuutettuna tapahtumia seuratessani, mitä jos olisi tapahtunut suuronnettomuus jossain muualla. Näen tapahtuneen siksi myös poliisivoimien käytön kannalta äärimmäisen ongelmallisena.

Kysyä voi myös, miten tällainen massiivinen operaatio on toteutettu Jyväskylän sisällä. Oliko Jyväskylän kaupungin hallintoa varoitettu?

Aivan ilmeisesti Kyyjärvellä ja muualla maassa varoituksia ei ole annettu. Nyt paikkakunnilla toteutetaan operaatioita, joissa kunnalla itsellään ei ole roolia kuin jälkisiivouksessa. Ja se on tässä ydinasia. Tällaisen tapahtuneen tuottamaa tuhoa ei voi korjata mitenkään.

Kun katsoin paikalla olleita lapsia ja itkeviä nuoria, heidän järkytystään, mietin, menevätkö he seuraavana aamuna kouluun, ja jos kykenevät menemään, mitä heillä on siellä vastassa.

Kun katsoin sujuvasti suomea puhuvia paikalle tulleita afgaanitaustaisia jyväskyläläisiä, mietin, kuinka moni heistä uskoo enää suomalaisen yhteiskunnan toimintaan ja kuntapolitiikkaan.

Kun katsoin paikalla olevia suomalaistaustaisia jyväskyläläisiä, mietin, mitä he ajattelevat. He sen myös minulle erittäin suorin sanoin kertoivat.

Olen syvästi järkyttynyt ja näen Suomen olevan historiallisen syvässä sisäpoliittisessa kriisissä. Kokoomuksen ja keskustan hyväksymä perussuomalaisten halla-aholainen turvapaikkapolitiikka on kestämätön ihmisoikeuksien, Suomen eettisen perinnön ja kansainvälisen oikeuden silmissä.

Irma Hirsjärvi

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Aalto ja vihreä budjettikupla

Lyhyet

Lyhyet

Kuulethan, rakas Joulupukki?

Keski-Suomesta lapsen oikeuksien kärkimaakunta

Lyhyet

Hyvää kansainvälistä miestenpäivää!

Lyhyet

Mummosta tuli mhy:n riistaa

Pitäkää turkkinne!

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.