Tutkimus ei antanut puhtaita papereita

Turveinfon mainoskampanjan juliste (KSML 14.2.) viittaa Geologian tutkimuskeskuksen, Jyväskylän yliopiston ja Turun yliopiston tutkimukseen turvetuotannon ja metsätalouden vaikutuksista Martinjärveen. Tutkimukseen osallistuneina voimme todeta kyseisen tutkimuksen olleen yksittäinen tapaustutkimus. Sen perusteella ei voi, eikä ollut tarkoituskaan, yleistää turvetuotannon vesistövaikutuksia laajemmin.

Kiintoainekuormitus turvetuotantoalueiden alapuolisiin vesistöihin on tietenkin yksi keskeinen tekijä turvetuotannon vaikutuksista puhuttaessa, ja se aiheuttaa virkistyshaittaa ja mahdollisesti mm. kutualueiden liettymistä siinäkin tapauksessa, ettei sedimenttiä olisi kertynyt metrikaupalla.

Ehkä vieläkin tärkeämpää on kiinnittää huomio turvetuotannosta aiheutuvaan liukoiseen humus- ja ravinnekuormitukseen, joille erityyppiset vesistöt voivat olla Martinjärveä herkempiä. Iso Kivijärvi on viipymältään ja valuma-alueeltaan erilainen ja siksi sedimentaationopeutta ei voi aivan suoraan verrata Martinjärven sedimentaatioon.

Turveteollisuus kantakoon vain vastuunsa turpeen noston vesistöhaittojen vähentämiseksi. Puhtaita papereita ei tällä tutkimuksella ole annettu.

Tiina Ahokas

FM, akvaattiset tieteet

Kuusankoski

Leena Nikolajev-Wikström

maisteriopiskelija, akvaattiset tieteet

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Keihäsmiehistä parhaimmat

Lyhyet

Lyhyet

Suurin puolue ei voi harjoittaa oppositiopolitiikkaa

Kiinteistövero laskee elintasoa suomalaisilta

Nuorten pelastajien pyyteetön uroteko liikutti

Jyväskylän musiikkisali - hyvinvointia ja vetovoimaa

Me suomalaiset emme ole ylivoimaisia osaajia

Harmin paikkoja on loputtomasti - ja niitä voi hallita

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.