Arabikevät läikkyi levottomuuksiksi lähialueille

Arabikevään yksi huipentuma, Libyan yksinvaltiaan Muammar Gaddafin kukistuminen ja kuolema näkyy ja tuntuu ikävällä tavalla naapurimaissa.

Sekavin ja vakavin tilanne on länsiafrikkalaisessa Malissa, jossa sotilaat kaappasivat vallan siviilipresidentti Amadou Toumani Tourélta, kumosivat perustuslain ja sulkivat maan rajat. Sotilaskapinan välittömänä syynä olivat Libyasta Gaddafin palveluksesta kotiutuneet ja raskaasti aseistautuneet tuaregikapinalliset, joita vastaan Malin huonosti varustetut sotilaat ovat olleet alakynnessä. Pohjois-Malin levottomuuksia on paennut ainakin 200 000 ihmistä.

Libyan sotarikoksista epäilty entinen tiedustelupäällikkö Abdullah al-Senussi pidätettiin hiljakkoin Mauritaniassa. Hänellä oli väärennetty malilainen passi. Gaddafin poika Saadi pakeni Libyasta Nigeriin.

Gaddafin aikana Libya vehkeili toistuvasti Tshadissa, ja myös Sudanissa on useita levottomuuspesäkkeitä, jotka tarjoavat lymypaikkoja Libyasta paenneille kriisien lietsojille. Kun myös terroristijärjestö al-Qaeda on aktiivinen Maghreb-maiden alueella ja Nigeriaa repivät muslimien ja kristittyjen levottomuudet, tilanne koko läntisessä Afrikassa on poliittisesti vakava.

Erityisen huolestuttavaksi tilanteen tekee se, että koko Sahelin alueella häämöttää vakava ruokakriisi. Nälänhätä uhkaa jopa kymmeniä miljoonia ihmisiä Nigerissä, Tshadissa, Malissa, Burkina Fasossa, Mauritaniassa, Senegalissa ja Sudanissa.

Alueen maiden yleisiä ongelmia ovat olleet huono hallinto, köyhyys, väestönkasvu ja rakenteellinen riippuvuus maailmanmarkkinoista. Uusi uhka on kaikkia näitä ongelmia ruokkiva ilmastonmuutos. Juuri kuivuutta seuraava nälkä ajoi luultavasti tuaregikapinallisetkin liikkeelle. Huono kehä syvenee, kun levottomuudet karkottavat auttajat. Maailmanpankki keskeytti heti Malin avustamisen vastalauseena sotilaskaappaukselle.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Itävalta ilmentää politiikan muutosta

Espanja ja Katalonia vuorottelevat siirroissaan

Yliopisto jakaa oppimisen iloa kaikenikäisille

Rakentaminen kertoo uskosta tulevaisuuteen

Tulorajavaatimuksia pitää alueellistaa

Tuntematon sotilas on herkkää kansallista kuvastoa

Karstula näyttää mallia maaseudun elinvoimasta

Yliopistokollegio näyttää kaapin paikan

Suomalaisuuden jykevä näyteikkuna

Vammaisten oikeus osallisuuteen on unohtunut

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.