Pääkirjoitus

Epäekologinen ja kallis viluntorjuja

Jyväskylä saattaa lämmitä pian kivihiilellä, ettei kaupunkiin iskisi vilu. Keljonlahden voimalaan investoidaan 17 miljoonaa euroa, jotta voimala voisi käyttää lämmönlähteenä myös kivihiiltä. Noin puolet voimalan polttoaineesta on puuta.

Jyväskylän Energian toimitusjohtaja on perustellut kivihiileen investoimista sillä, ettei turvetta ole saatavilla riittävästi. Varajärjestelmä takaisi, ettei lämpöä jouduta säännöstelemään kylminäkään talvina (Ksml 23.1.).

Voimalaa rakennettaessa sen painotettiin polttavan nimenomaan puuta ja turvetta. Myös kaupunginvaltuusto edellytti sitä.

Ympäristöjärjestö Greenpeace arvostelee kivihiili-ratkaisua myös taloudellisesti kannattamattomaksi (Ksml 12.3.). Pitkällä aikavälillä päästömaksujen kustannukset voivat nousta korkeammiksi kuin puunpolttoon investoiminen.

Kivihiili-investoinnista on nyt päätetty. Alkuperäiset tavoitteet ovat kaukana. Miksi?

Osasyynä on se, että Suomen turpeentuotanto takkuaa, koska päätöksenteko jumii. Turvekaan ei ole ympäristön kannalta ongelmatonta, mutta sen myötä työpaikat ja eurot jäisivät lähelle. Nyt rahat ja työt, jotka voisivat jäädä Suomeen, valuvat Venäjälle ja Puolaan.

Kotimaisen energiatilanteen vakauttaminen vaatisi ryhdikkäitä päätöksiä.