Eurointegraatio tuo hyvää, kuten Nordean Helsinkiin

Suomi vastaan Ruotsi -ottelut ovat aina mielenkiintoisia. Tänä vuonna Ruotsi oli yleisurheilussa ylivoimainen ja jääkiekossakin painopiste on ollut svenssoneilla.

Myös yritystoiminnassa on samantapaisia maaotteluja. Nokia voitti Ericssonin aikanaan kännyköissä nousten maailman suurimmaksi mobiilijätiksi. Ruotsalaiset joutuivat myymään kännykkänsä japanilaiselle Sonylle. Sittemmin Nokiakin myi omat luurinsa amerikkalaiselle Microsoftille. Nyt Nokia on verkkoyhtiö ja sellaisena se on lyönyt alan entisen valtiaan – Ericssonin. Myös metsäteollisuudessa suomalaisyhtiöt ovat olleet Pohjolan valtiaita.

Tele ja pankkipuolella valtikka on ollut muualla. Valtion Telestä tuli Sonera ja sitten pohjoismaisvetoinen Telia.

Pankkipuolella Meritan (Suomi), Nordbankenin (Ruotsi), Unibankin (Tanska) ja Christianian (Norja) johtajuus meni Ruotsiin, vaikka Suomen yksikkö oli ollut markkinoillaan vahvin yksikkö. Tukholmasta tuli pääkonttorikaupunki ja henkinen koti, vaikka pankin johdossa määrätietoiset tanskalaiset usein pyrkivätkin dominoimaan.

Nordea kertoi keskiviikkona siirtävänsä pankin kotipaikan ja pääkonttorin Suomeen. Pankki haluaa pitää pääkonttorinsa maassa, joka kuuluu EU:hun, euroalueeseen ja pankkiunioniin. Nordea pyrkii olemaan eurooppalainen pankki. Siksi se haluaa kilpailijoiden kanssa tasaveroisen sääntely- ja kilpailuympäristön. Muutto lähti liikkeelle, kun Ruotsi kertoi helmikuussa korottavansa pankkien maksettavaksi tulevia vakausmaksuja.

Nordea valitsi käytännössä Kööpenhaminan ja Helsingin välillä. Valinnan Helsingin eduksi ratkaisi Suomen jäsenyys EU:n pankkiunionissa.

Nyt voikin sanoa, että tässä tapauksessa EU:hun ja euroalueeseen kuulumisesta oli hyötyä Suomelle.

Nordean lähtöön on reagoitu Ruotsissa railakkaasti. Asuntolaina-asiakkaat ovat siirtäneet päivässä reippaasti yli 100 miljoonan euron edestä lainoja pois Nordeasta. Ruotsalaiset haluavat näin osoittaa mieltään. Jo se osoittaa, että ruotsalaisillekin yritysten kotipaikoilla on merkitystä, vaikka Nordean siirto tuskin tuo Helsinkiin kuin joitain kymmeniä, enintään sata työpaikkaa.

Imagollinen voitto Suomelle on suuri. Suomi on luotettava ja vakaa EU-maa.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Ongelma tarjolla joka ratkaisuun

Vihreiden ehdotuksia voi kokeilla Uudellamaalla

Biotalous tuo elinvoimaa koko Suomeen

Kolumni: Työttömyyden hoidossa on edelleen tehtävää

Koulutus ei saa olla niukkuushyödyke

Kolumni: Vain valtio voi enää pelastaa STT:n

Saksan vaaleissa päähuomio isojen puolueiden takana

Ritakalliolla edessä päätös OP:n linjasta

Koulutusvienti otti harppauksen eteenpäin

Lisärakentaminen hyväksi Jyväskylän ydinkeskustalle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.