Haku-uudistus toimii teoriassa, mutta ei käytännössä

Korkeakoulujen opiskelijahaun muutokset ovat hyvä esimerkki siitä, miten uudistus voi näyttää toimivalta teoriassa – siis paperilla – mutta elävässä elämässä vaikutus onkin aivan päinvastainen kuin oli tarkoitus.

Korkeakoulut joutuvat ensi keväänä ottamaan opiskelijavalinnassaan käyttöön ns. ensikertalaisten kiintiöt. Kiintiöt on tarkoitettu nuorille, jotka eivät vielä ole vastaanottaneet opiskelupaikkaa tai jo valmistuneet korkeakoulusta.

Jyrki Kataisen (kok.) hallitus päätti ottaa käyttöön ensikertalaisten kiintiöt, koska niin uskottiin saatavan lyhennettyä pitkiksi venyviä opiskeluaikoja. Opiskelijoiden tulisi valmistua nopeammin, jotta työuria saataisiin pidennettyä.

Korkeakoulujen ensikertalaisten kiintiöiden tarkoitus on yrittää nopeuttaa opiskelemaan pääsyä tavalla, joka ei toimi käytännössä.

Nyt tuoreet ylioppilaat laskelmoivat liiankin tarkkaan minne hakevat: he hakevat vain mieluisinta opiskelupaikkaa. Tämä periaate on sinänsä hyvä, mutta – kuten jokainen aikuinen tietää – takataskussa on silti hyvä olla myös suunnitelma b, jos ovet eivät aukenekaan unelma-alalle. Kiertotiet ja vaihtoehdot ovat tähän saakka olleet hyvä keino saada opintopolku alkuun.

Monet nuoret jättävät nyt käyttämättä suunnitelma b:n, koska kukaan ei varta vasten halua hukata ainuttakaan pistettä hakiessaan seuraavana vuonna jälleen unelma-alalleen. Näin käy, jos ylioppilas hyvääksyy kakkosvaihtoehdon ja hakee myöhemmin uudelleen mieluisimpaan paikkaansa: ensikertalaisen etu lisäpisteissä on silloin jo menetetty.

On selvää, että tämä laskelmointi tuottaa tehottomuutta ja turhia välivuosia. Ja nimenomaan siitä piti päästä eroon.

Korkeakouluopiskelijoiden pääaineen vaihto ei näyttäisi tilastojen valossa olevan lopulta isokaan ongelma. Jo nyt, siis ennen kiintiöiden käyttöön ottoa, kaksi kolmasosaa yliopisto-opiskelijoista ja kolme neljäsosaa ammattikorkeakouluihin päässeistä opiskelijoista on ensikertalaisia.

Kiintiöillä ei onnistuta saamaan nuoria nykyistä nopeammin työelämään. Valitettavasti niillä voidaan onnistua hidastamaan työmarkkinoille siirtymistä.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Kiinan johtajien vallan oikeutus on talouskasvu

Mäkisen rallitalli sai kovan vahvistuksen

Seteli taskussa iltalypsyllä

Opiskelutapahtumat osaavat myös uudistua

Biotuotetehdas vauhdittaa kasvua Keski-Suomessa

Ykkösnaisen kuuluu puhua ääneen

Itävalta ilmentää politiikan muutosta

Espanja ja Katalonia vuorottelevat siirroissaan

Yliopisto jakaa oppimisen iloa kaikenikäisille

Rakentaminen kertoo uskosta tulevaisuuteen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.