Hallitus tyrmäsi jälleen Nelostien parannuksen

Hallituksen ensi vuoden budjettiesitys on pettymys Keski-Suomelle. Maakunta jäi edelleenkin ilman Tikkakosken ja Kirrin välistä tärkeää tiehankerahoitusta. Budjettiriihen alla toiveet Nelostien korjauksen aloittamisesta virisivät jälleen kerran, sillä liikenne- ja viestintäministeriö ehdotti hankkeelle 10 miljoonan alkurahoitusta.

Nelostien parantaminen moottoritieksi Kirrin ja Tikkakosken välillä on jo aikaisemminkin pudonnut pois hallituksen rahoitussuunnitelmista. Ja taas kävi näin.

Nyt maakunnassa on vihdoin todettava, että tämä hallitus ei aio edistää Tikkakoski–Kirri-moottoritiehanketta. Väylähankkeet ovat kerta toisensa jälkeen menneet avainministereiden omiin vaalipiireihin. Niin nytkin. Siltahankkeen saanut Hailuoto on pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kotikulmilla Kempeleen tuntumassa.

Perusteita Nelostien parantamiseksi ei puutu. Yksi tärkeimmistä syistä on hallituksen hehkuttama, juuri käynnistynyt Äänekosken biotuotetehdas. Jatkossa tehtaalle kaartaa lähes 250 rekkaa päivittäin.

Nelostien parantaminen olisi perusteltua koko Suomen elinkeinoelämän kannalta. Nelostie on myös eurooppalaiseen TEN-tieverkkoon kuuluva valtaväylä. Tien nykyinen kunto ei vastaa sitä tasoa, jota TEN-tieverkon väylältä odotetaan.

Pääministeri Sipilällä ja valtiovarainministeri Petteri Orpolla (kok.) ei kummallakaan ole ollut todellista pyrkimystä edistää Nelostien parannushanketta. Todennäköisesti hallituksen keskeiset puolueet keskusta ja kokoomus pyrkivät vierittämään syyn Nelostie-hankkeen torppaamista toistensa niskaan. Mutta jos todellista halua hankkeen edistämiseen olisi ollut, olisi alkurahoitus hankkeelle jo myönnetty.

Ikävä tosiasia näyttää olevan, että Nelostien korjaamista ei näytä puoltavan yksikään ministereistä. Sipilän ja Orpon ohella myös liikenneministeri Anne Bernerillä (kesk.) olisi ollut mahdollisuus puhua pontevasti Nelostien puolesta.

Hallituksen mukaan ”keväällä katsotaan” väylähankkeita uudemman kerran. Varmasti. Keski-Suomessa näitä turhia lupailuja on jo kuultu riittävästi. Keväällä hallituksella on viimeinen näytön mahdollisuus.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Ongelma tarjolla joka ratkaisuun

Vihreiden ehdotuksia voi kokeilla Uudellamaalla

Biotalous tuo elinvoimaa koko Suomeen

Kolumni: Työttömyyden hoidossa on edelleen tehtävää

Koulutus ei saa olla niukkuushyödyke

Kolumni: Vain valtio voi enää pelastaa STT:n

Saksan vaaleissa päähuomio isojen puolueiden takana

Ritakalliolla edessä päätös OP:n linjasta

Koulutusvienti otti harppauksen eteenpäin

Lisärakentaminen hyväksi Jyväskylän ydinkeskustalle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.