Helanderilta hillitty parisuhdenäkemys

Kirkkososiologian professorin Eila Helanderin selvitys evankelisluterilaisen kirkon vihkioikeudesta luovutettiin keskiviikkona piispainkokoukselle Jyväskylässä. Selvitys otti kantaa kirkkoa jakavaan asiaan eli samaa sukupuolta olevien kirkolliseen vihkimiseen.

Sukupuolineutraali avioliittolaki tuli voimaan maaliskuussa. Sitä edelsi samaa sukupuolta olevien parisuhteen rekisteröinti, joka tuli käyttöön 2002. Samaa sukupuolta olevien parisuhteita rekisteröidään vuosittain noin 300. Avioliittolain muuttuminen ei koske uskonnollisia yhteisöjä. Ne voivat edelleen vihkiä avioliittoon vain miehen ja naisen muodostamia pareja.

Luterilaisessa kirkossa on sekä halua uudistaa avioliittokäsitystä että pysyä nykyisessä ajattelussa. Seurakuntalaiset ovat melko voimakkaasti jakautuneet kahteen laitaan. Keväällä 2017 kirkon teettämän mielipidetutkimuksen mukaan 32 prosenttia evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluvista on täysin samaa mieltä väitteen ”kirkon tulisi edelleen vihkiä avioliittoon vain mies ja nainen” kanssa. 38 prosenttia on täysin eri mieltä.

Luterilaisen maailmanliiton 145 jäsenkirkosta vain 20 vihkii tai siunaa samaa sukupuolta olevien avioliiton. Pohjoismaissa sukupuoli ei enää ole erottava asia.

Ruotsissa on kirkollisesti vihitty sukupuolineutraaliin avioliittoon vuodesta 2009 lähtien. Norjassa kirkollinen vihkiminen tuli käyttöön vuonna 2015 ja Tanskassa vuonna 2012. Myös Islannissa kirkko vihkii samaa sukupuolta olevia pareja. Kaikissa Pohjoismaissa yksittäisellä papilla on omantunnon oikeus kieltäytyä samaa sukupuolta olevan parin vihkimisestä.

Suomen ortodoksisessa kirkossa, katolisessa kirkossa, vapaakirkossa ja helluntaiseurakunnassa ei ole aikomusta hyväksyä samaa sukupuolta olevien vihkimistä.

Helanderin selvitys esittää luterilaisen kirkon arkkipiispoille kompromissimallia, jossa kirkko pitäytyy avioliittoon vihkimisessä nykyisessä käytännössä miehen ja naisen liittona mutta hyväksyy samalla, että myös samaa sukupuolta olevien vihkiminen on teologisesti perusteltua. Näin kirkon papit voivat vihkiä samaa sukupuolta olevia kirkolliseen avioliittoon. Malli on hyvin lähellä pohjoismaista yleislinjaa. Kirkon on järkevää päätyä asiassa kompromissiin, joka ottaa huomioon molempien laitojen näkemykset.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Ongelma tarjolla joka ratkaisuun

Vihreiden ehdotuksia voi kokeilla Uudellamaalla

Biotalous tuo elinvoimaa koko Suomeen

Koulutus ei saa olla niukkuushyödyke

Kolumni: Työttömyyden hoidossa on edelleen tehtävää

Kolumni: Vain valtio voi enää pelastaa STT:n

Saksan vaaleissa päähuomio isojen puolueiden takana

Ritakalliolla edessä päätös OP:n linjasta

Koulutusvienti otti harppauksen eteenpäin

Lisärakentaminen hyväksi Jyväskylän ydinkeskustalle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.