Huippuyksikölle osaamispääomaa maakunnista

Pääkaupunkiseudun kolme yliopistoa valmistelee uuden taloustieteen huippuyksikön perustamista. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) yllätti eilen kertomalla Aalto-yliopiston, Hankenin ja Helsingin yliopiston yhteishankkeesta, joka kattaisi kaikki keskeiset taloustieteen alat. Uusi huippuyksikkö on nimeltään Helsinki Graduate School of Economics (Helsinki GSE).

Yksikön taustavoimina ovat myös Suomen Pankki, valtiovarainministeriö ja opetusministeriö. Uuden yksikön uskotaan nostavan suomalaisen taloustieteen osaamista maailmalla. Hankkeen puolesta liputti Sipilän rinnalla myös talouden nobelisti, yhdysvaltalaisen Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) professori Bengt Holmström.

On hyvä, että tutkimusta ja opetusta kehitetään ja mietitään uusia keinoja pitää suomalainen tiede korkealla tasolla. Tästä huippuyksikön perustamisessa on kyse.

Sama tavoite oli myös Aalto-yliopiston perustamisella. Tuolloin rahoitus haluttiin keskittää pitkälti Aalto-yliopistoon suomalaisen tieteen nostamiseksi. Jossain määrin tavoitteessa on onnistuttu, mutta resurssien keskittämiseen nähden tulokset voisivat olla parempiakin. Keskittäminen merkitsi muiden yliopistojen resurssien niukkenemista. Samalla se toimi aluepolitiikkana pääkaupunkiseudulle.

Toivottavasti tällaisesta kehityksestä ei nyt ole kyse. Sipilä totesi, että taloustieteen uusi huippuyksikkö tulee tekemään yhteistyötä myös pääkaupunkiseudun ulkopuolisten tekijöiden kanssa. On toivottavaa, että ”ulkopuolisilla tekijöillä” tarkoitetaan pääkaupunkiseudun ulkopuolisia yliopistoja.

Jos – ja kun – halutaan nostaa tutkimuksen ja opetuksen tasoa luomalla uusi huippuyksikkö, on haaskausta jättää käyttämättä jo olemassa oleva osaaminen. Sitä löytyy maakuntien yliopistoista.

Jyväskylän yliopistossa on vahvaa taloustieteen osaamista, sen sivuuttaminen olisi tuhlausta. Tämä varmasti ymmärretään uutta yksikköä perustettaessa – onhan hyvä tulos ja voiton maksimointi yksi keskeinen taloustieteen periaate.

Uudella huippuyksiköllä on hyvät mahdollisuudet ”maksimoida tuloksensa”, jos yksikkö hakee osaamispääomaa myös pääkaupunkiseudun yliopistojen ulkopuolelta.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Itävalta ilmentää politiikan muutosta

Espanja ja Katalonia vuorottelevat siirroissaan

Yliopisto jakaa oppimisen iloa kaikenikäisille

Rakentaminen kertoo uskosta tulevaisuuteen

Tulorajavaatimuksia pitää alueellistaa

Tuntematon sotilas on herkkää kansallista kuvastoa

Karstula näyttää mallia maaseudun elinvoimasta

Yliopistokollegio näyttää kaapin paikan

Suomalaisuuden jykevä näyteikkuna

Vammaisten oikeus osallisuuteen on unohtunut

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.