Huumeiden haittavaikutusten vähättely vaarallista

Nuorten päihteidenkäyttö on Jyväskylässä yleistynyt selvästi enemmän kuin muualla maassa. Kouluterveyskyselyistä selviää, että joka kymmenes jyväskyläläinen 8. tai 9.-luokkalainen on kokeillut huumeita. Lukiolaisista vastaava luku on 15 prosenttia ja ammattikoululaisista 19 prosenttia.

Luvut ovat suuria, vaikka kyselyn tuloksiin suhtautuisi sillä varauksella, että vastauksissa olisi syystä tai toisesta liioiteltu.

Nuorten päihteettömyyteen ohjaamisessa kodit ovat avainasemassa. Huolestuttavaa kuitenkin on, että terveyskyselyyn vastanneista nuorista 39 prosenttia ilmoittaa, että heidän vanhempansa eivät tiedä, missä heidän nuorensa viettää viikonloppuaan.

Nuorten huumekokeilujen yleistyminen on ikävällä tavalla linjassa yleisen ilmapiirin kanssa: huumeiden haittavaikutuksiin saatetaan suhtautua vähätellen ja kuvata huumekokeiluja ns. viihdekäyttönä. Harmittomia ja haitattomia huumeita ei kuitenkaan ole.

Syitä huumemyönteisen ilmapiirin syntymisestä voi hakea osaltaan myös huumerikosten rangaistusten lievyydestä. Huumeiden hallussapidosta ja -käytöstä annettavat rangaistukset ovat lieviä, mikä ohjaa rikoksen vähättelyyn. Rangaistuksia huumeiden hallussapidosta olisi vara tiukentaa.

Jyväskyläläisten nuorten huumekokeiluissa näkyy jonkin verran koulukohtaisia eroja. Prosentuaaliset erot syntyvät jo muutaman huumeita kokeilleen oppilasporukan vaikutuksesta. Harva oppilas lähtee kokeiluihin yksin. Koulukohtaisia eroja ei kuitenkaan pidä jäädä tuijottamaan leimaavasti koulun ongelmana, vaan koulua käyvien nuorten ongelmana. Huomio pitää kiinnittää näihin nuoriin, ei siihen, missä koulussa prosentit ovat korkeimmat.

Nuorten arjen muuttumisesta entistä raadollisemmaksi kertoo myös se terveyskyselyn tulos, jonka mukaan kolmetoista prosenttia on kokenut seksuaalista väkivaltaa. Tällaiseksi luetaan muun muassa ehdottelu seksin myymisestä.

Nuorella on oikeus turvalliseen arkeen, johon eivät kuulu huumekokeilut eikä seksuaalinen ahdistelu. On jokaisen aikuisen tehtävä huolehtia siitä, että nuorilla on mahdollisuus kasvaa tasapainoisiksi aikuisiksi.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Kiinan johtajien vallan oikeutus on talouskasvu

Mäkisen rallitalli sai kovan vahvistuksen

Seteli taskussa iltalypsyllä

Ykkösnaisen kuuluu puhua ääneen

Opiskelutapahtumat osaavat myös uudistua

Biotuotetehdas vauhdittaa kasvua Keski-Suomessa

Itävalta ilmentää politiikan muutosta

Espanja ja Katalonia vuorottelevat siirroissaan

Yliopisto jakaa oppimisen iloa kaikenikäisille

Rakentaminen kertoo uskosta tulevaisuuteen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.