Jyväskylän yliopisto pärjää kilpailussa osaamisellaan

Varma kesän loppumisen merkki on, kun uudet opiskelijat saapuvat yliopistojen kampuksille. Jyväskylässä tuoreet opiskelijat aloittivat uuteen elämänvaiheeseen tutustumisensa jo viime viikolla. Jyväskylän yliopistossa lukuvuosi avattiin virallisesti eilen. Lukuvuoden avajaisissa oli nyt erityistä arvokkuutta, kun yliopiston päärakennus on remontin jälkeen saatu vihdoin käyttöön. Alvar Aallon suunnittelema päärakennus on kunnostuksen jälkeen entistä juhlavampi opiskeluympäristö.

Jyväskylän yliopistossa ei silti käperrytä omiin oloihin kampukselle – niin hieno kuin kampus rakennuksineen onkin. Jyväskylän yliopistossa vaalitaan tiiviitä suhteita myös muuhun yhteiskuntaan. Yliopisto luo toimivaa vuorovaikutusta niin yritysmaailman, julkisen sektorin kuin kolmannen sektorin kanssa. Tämä hyödyttää kaikkia osapuolia – ja koko maakuntaa.

Yliopistoja on kannustettu hankkimaan ulkopuolista rahaa. Koulutusbudjettien pienentyminen on korostanut yliopistojen oman varainhankinnan merkitystä. Äskettäin päättynyt varainhankintakampanja ei ollut kovin mairitteleva Jyväskylän yliopiston kannalta: asetetuista tavoitteista jäätiin kauas.

Kyseinen kampanja osoitti jälleen, että varainhankinta keskittyy pääkaupunkiseudulle. Siellä sijaitsevat suurten yritysten pääkonttorit, jotka tukevat mieluummin itseään lähellä olevaa yliopistoa. Tämä koituu pääkaupunkiseudun ulkopuolisten yliopistojen tappioksi; niiden on vaikeampi saada tuekseen ”sponsorirahaa”.

Ulkopuolisella rahoituksella on iso merkitys. Onnistuneella varainhankinnalla yliopisto voi jopa kaksinkertaistaa varallisuutensa.Valtio lupasi pääomittaa yliopistoja kolminkertaisesti niiden keräämään yksityiseen pääomaan nähden.

Ulkopuolisen rahoituksen keskittyminen pääkaupunkiseudulle kärjistää pääkaupunkiseudun yliopistojen ja muun Suomen yliopistojen välisiä varallisuuseroja. Tässä asetelmassa Jyväskylän yliopisto pystyy pärjäämään osaavan opetus- ja tutkimushenkilökunnan avulla. Jyväskylän yliopisto on menestynyt hyvin korkeakoulujen tulosmittauksissa. Myös opiskelijoiden tyytyväisyys opinahjoonsa on hyvä ja tärkeä mittari.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Ongelma tarjolla joka ratkaisuun

Vihreiden ehdotuksia voi kokeilla Uudellamaalla

Biotalous tuo elinvoimaa koko Suomeen

Koulutus ei saa olla niukkuushyödyke

Kolumni: Työttömyyden hoidossa on edelleen tehtävää

Kolumni: Vain valtio voi enää pelastaa STT:n

Saksan vaaleissa päähuomio isojen puolueiden takana

Ritakalliolla edessä päätös OP:n linjasta

Koulutusvienti otti harppauksen eteenpäin

Lisärakentaminen hyväksi Jyväskylän ydinkeskustalle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.