Kaupunki vajoaa yhä syvemmälle talousongelmiin

Jyväskylän kaupungin tilinpäätös ei ole mieltä ylentävää luettavaa. Kaupungin talous menee huonoon suuntaan. Menot kasvavat ja lainamäärä paisuu.

Tilanteen tekee vakavaksi se, että kaupungin talous heikkenee, vaikka verotulot kasvoivat viime vuonnakin. Verotulojen 5,9 prosentin kasvua voi pitää suurena. Kyllä sillä kaupungin tuloksen pitäisi parantua ja lainakannan laskea.

Mutta kun ei. Suunta on samanlainen myös muissa kunnissa. Verotulot kasvavat voimakkaasti, mutta sekään ei riitä täyttämään julkisten menojen vyöryä.

Onkin syytä tunnustaa, että ongelma on menojen raju paisuminen. Menoja on leikattava, sillä talouskasvun ja luontaisten verotulojen kasvun hidastuessa mitkään veroprosentin nostot eivät riitä.

Leikkaaminen on vaikeaa. Erityisen vaikeaa se on, kun puhutaan hallinnosta ja johtamisesta. Jyväskylän kaupungin hallintoa on pitänyt jo vuosia uudistaa mutta mitään merkittävää ei ole tapahtunut. Tämän vuoden aikana pitäisi vihdoinkin valmistua uusi hallintomalli.

Kaupungin ja maakunnan yhdistyminen toi hallinnollista päällekkäisyyttä johtamiseen. Kaupungin organisaatio ei ennen sitäkään ollut litteä, mutta yhdistymisen jälkeen hallintoporras on vain pullistellut.

Jyväskylän ylimmän johdon ja poliittisen johdon kyvyt punnitaan lähivuosina. Jyväskylän pitää löytää nykyistä kevyempi hallintomalli ja pystyä vähentämään kaikenlaista johtamisen työtä.

Se sijaan opettajia, sairaanhoitajia ja muita suorittavissa tehtävissä olevia ihmisiä pitää olla riittävästi. Säästöt kohdistuvat usein juuri väärin näihin perustöihin.

Jyväskylän kaupungin elinvoimaisuuden kannalta tulevaisuuden tehokkuus on tärkeää. Jos kaupungin taloutta ei tällä vuosikymmenellä saada kuntoon, tulevaisuudessa olot heikkenevät.

Jyväskylä on velkaantunut koko 2000-luvun lukuun ottamatta vuotta 2009. Se on ainoa vuosi, jolloin lainakanta pienentyi. Kaupungin lainamäärä on kolmikertaistunut 2000-luvulla yli 300 miljoonaan euroon.

Jyväskylän perustilanne on silti hyvä. Kaupunki kasvaa ja on vetovoimainen.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Itävalta ilmentää politiikan muutosta

Espanja ja Katalonia vuorottelevat siirroissaan

Yliopisto jakaa oppimisen iloa kaikenikäisille

Rakentaminen kertoo uskosta tulevaisuuteen

Tulorajavaatimuksia pitää alueellistaa

Tuntematon sotilas on herkkää kansallista kuvastoa

Karstula näyttää mallia maaseudun elinvoimasta

Yliopistokollegio näyttää kaapin paikan

Suomalaisuuden jykevä näyteikkuna

Vammaisten oikeus osallisuuteen on unohtunut

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.