Keski-Suomessa vallitsee nyt myönteinen vire

Pienten ja keskisuurten suomalaisyritysten odotukset taloustilanteestaan ovat parantuneet viime keväästä – mutta vain hieman. Pienistä ja keskisuurista eli pk-yrityksistä 47 prosenttia arvioi, että taloussuhdanteet paranevat seuraavien 12 kuukauden aikana. Usko on vahvistunut keväästä kolme prosenttiyksikköä.

Pk-yritysbarometri perustuu 4 700 yrityksen vastauksiin, ja sen teettivät Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö. Barometri julkaistaan kaksi kertaa vuodessa.

Suomen Yrittäjät pitää näin maltillista parannusta pk-yritysten talousodotuksissa pettymyksenä. Etujärjestön mukaan tulos kertoo siitä, että Suomen talouskasvu ei koske kaikkia yrityksiä.

Suhdannenäkymät ovat myös kovin erilaiset eri puolilla Suomea. Heikoimmat talousnäkymät löytyvät Kainuusta, Pohjois-Karjalasta, Etelä-Savosta ja Etelä-Karjalasta. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kuvaa näitä itäisiä alueita ”kitukasvuvyöhykkeeksi”.

Keski-Suomessa sen sijaan on aihetta iloon. Jo keväällä näkynyt positiivinen vire on entisestään vahvistunut. Maakunnassa on nyt neljänneksi parhaat suhdannenäkymät Suomen kaikista 20 eri alueesta. Edellä ovat vain Helsinki, muu pääkaupunkiseutu ja Varsinais-Suomi.

Viime keväästä suhdanneodotukset ovat parantuneet erityisesti Jyväskylän seudulla ja eteläisessä Keski-Suomessa. Jyväskylän seutu erottuu koko maasta positiivisesti myös voimakkaasti kasvuhakuisten yritysten osuuden kehityksessä. Kun koko maassa voimakkaasti kasvuhakuisten yritysten määrä on kääntynyt laskuun, Keski-Suomessa kehitys on ollut vastakkaista. Kasvuhakuisuus on jopa koko maan keskiarvoa suurempaa.

Huolestuttavaa koko maakunnan kehityksessä on, että pohjoisessa Keski-Suomessa odotukset ovat viime keväästä heikentyneet. Investointiodotukset ovat jopa negatiiviset. Epävarmuus pienten kuntien elinvoiman kehityksestä tulevassa maakuntauudistuksessa heijastunee yrityksiinkin.

Kokonaisuutena Keski-Suomi on nyt hyvässä vedossa. Myönteinen vire pienissä ja keskisuurissa yrityksissä vahvistaa koko maakunnan uskoa tulevaisuuteen. Kun positiivinen kaiku kasvun maakunnasta kiirii muualle Suomeen, menestyvään maakuntaan mielivät myös uudet yritykset.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Valeuutiset ovat mediakasvatuksen valtava haaste

Siniset saavat viimein piirteensä puolueena

Ei lapsen omistaja vaan edunvalvoja

Miestenpäivä yhtä tarpeellinen kuin naistenpäiväkin

Kikyä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa

Keskisuomalaisten kirjoittama kantaesitys

Valtakunnansyyttäjän on syytä siirtyä syrjään

Eipä päässytkään metrolla mummolaan

Tuhat nuorta johtajaa on hieno koulutuskampanja

Sipilän hallitus sai moottoritien toteutumaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.