Keski-Suomesta esimerkillinen nuorten maakunta

Keski-Suomi on päässyt veturiksi valtakunnalliseen hankkeeseen, jossa vahvistetaan nuorten äänen kuulumista uudessa maakuntahallinnossa. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa hankkeessa on Keski-Suomen lisäksi mukana neljä muuta maakuntaa: Etelä-Savo, Kainuu, Pirkanmaa ja Satakunta.

Uuden maakunnan tehtäviin kuuluu monia nuorten elämään ja tulevaisuuteen vahvasti vaikuttavia vastuita, kuten kouluterveydenhuolto ja työllisyyspalvelut. Maakunnan päättäjien ja nuorten välille olisikin hyvä luoda suoria vaikuttamisen väyliä varmistamaan, että erilaisista taustoista tulevien nuorten moninaiset tarpeet tulisivat huomioiduiksi ja palveluketjut olisivat mahdollisimman yhtenäisiä.

Osana hanketta luodaan maakunnalliset nuorisovaltuustot samassa aikataulussa maakuntavaltuuston kanssa. Tämä on hieno ja looginen jatko uudessa kuntalaissa velvoittavaksi tulleelle käytännölle, että kunnissa toimivat valtuustojen rinnalla myös nuorisovaltuustot. Kainuussa maakuntahallituksen perustama maakunnallinen nuorisovaltuusto on toiminut useita vuosia.

Pilotin vetovastuun saaminen Keski-Suomeen on tunnustus sille työlle, jota maakunnassa on jo vuosia tehty ennen muuta Nuorten Keski-Suomi ry:n verkostoissa. Yhdistys on muun muassa vastannut Nuorten ääni Keski-Suomessa -ryhmän sekä Jyväskylän kaupungin Lasten Parlamentin toiminnasta sekä tehnyt ansiokasta työtä oppilaskunta- ja nuorisovaltuustojen toiminnan kehittämiseksi eri puolilla Keski-Suomea.

Nuorisovaltuustoilla on ollut monissa kunnissa näkyvä asema nuorten ja päättäjien välisen vuoropuhelun edistäjänä ja nuorille tärkeiden hankkeiden vauhdittajana. Nuorisovaltuustoista on myös noussut monia näkyviä kuntapoliitikkoja, joista osa edennee Arkadianmäelle asti.

Nuorten näkemysten arvostamisen pitäisi olla yhteiskunnassa itsestäänselvyys mutta näin ei suinkaan vielä ole. Keski-Suomessa nuorten äänen vahvistaminen on nyt otettu esimerkillisellä tavalla osaksi maakunnan tulevaa strategiaa. Keski-Suomella onkin nyt alkaneen pilotin kautta mahdollisuus vahvistaa entisestään mielikuvaa nuoria kuulevasta ja kunnioittavasta maakunnasta.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Keskisuomalaisten kirjoittama kantaesitys

Valtakunnansyyttäjän on syytä siirtyä syrjään

Eipä päässytkään metrolla mummolaan

Nyt on aika kiittää maan hallitusta

Tuhat nuorta johtajaa on hieno koulutuskampanja

Sipilän hallitus sai moottoritien toteutumaan

Keskustan piirijohtoon tuli tervettä kisailua

Valepoliisit ja kotiryöstöt olisi saatava kuriin

Zimbabwen yksinvaltias jäi valtansa vangiksi

Suurlähettiläät tuovat jatkuvuutta diplomatiaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.