Keski-Suomesta esimerkillinen nuorten maakunta

Keski-Suomi on päässyt veturiksi valtakunnalliseen hankkeeseen, jossa vahvistetaan nuorten äänen kuulumista uudessa maakuntahallinnossa. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa hankkeessa on Keski-Suomen lisäksi mukana neljä muuta maakuntaa: Etelä-Savo, Kainuu, Pirkanmaa ja Satakunta.

Uuden maakunnan tehtäviin kuuluu monia nuorten elämään ja tulevaisuuteen vahvasti vaikuttavia vastuita, kuten kouluterveydenhuolto ja työllisyyspalvelut. Maakunnan päättäjien ja nuorten välille olisikin hyvä luoda suoria vaikuttamisen väyliä varmistamaan, että erilaisista taustoista tulevien nuorten moninaiset tarpeet tulisivat huomioiduiksi ja palveluketjut olisivat mahdollisimman yhtenäisiä.

Osana hanketta luodaan maakunnalliset nuorisovaltuustot samassa aikataulussa maakuntavaltuuston kanssa. Tämä on hieno ja looginen jatko uudessa kuntalaissa velvoittavaksi tulleelle käytännölle, että kunnissa toimivat valtuustojen rinnalla myös nuorisovaltuustot. Kainuussa maakuntahallituksen perustama maakunnallinen nuorisovaltuusto on toiminut useita vuosia.

Pilotin vetovastuun saaminen Keski-Suomeen on tunnustus sille työlle, jota maakunnassa on jo vuosia tehty ennen muuta Nuorten Keski-Suomi ry:n verkostoissa. Yhdistys on muun muassa vastannut Nuorten ääni Keski-Suomessa -ryhmän sekä Jyväskylän kaupungin Lasten Parlamentin toiminnasta sekä tehnyt ansiokasta työtä oppilaskunta- ja nuorisovaltuustojen toiminnan kehittämiseksi eri puolilla Keski-Suomea.

Nuorisovaltuustoilla on ollut monissa kunnissa näkyvä asema nuorten ja päättäjien välisen vuoropuhelun edistäjänä ja nuorille tärkeiden hankkeiden vauhdittajana. Nuorisovaltuustoista on myös noussut monia näkyviä kuntapoliitikkoja, joista osa edennee Arkadianmäelle asti.

Nuorten näkemysten arvostamisen pitäisi olla yhteiskunnassa itsestäänselvyys mutta näin ei suinkaan vielä ole. Keski-Suomessa nuorten äänen vahvistaminen on nyt otettu esimerkillisellä tavalla osaksi maakunnan tulevaa strategiaa. Keski-Suomella onkin nyt alkaneen pilotin kautta mahdollisuus vahvistaa entisestään mielikuvaa nuoria kuulevasta ja kunnioittavasta maakunnasta.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Huippuyksikölle osaamispääomaa maakunnista

Trumpille YK tuntuu kelpaavan työkaluna

Suomalaiset ovat vaalinsa ansainneet

Sateinen syksy romuttamassa satotoiveet

Kun kieli elää, syntyy kiihkoa ja kiittelyä

Puolustusasioilla on tärkeysjärjestyksensä

Ammattikoululaiset jätettiin heitteille

Autoteollisuus puhuu sähköstä

Myanmarin johto on vaiennut jo liian pitkään

Vaalijärjestelmä on vakauttanut Saksaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.