Lisärakentaminen hyväksi Jyväskylän ydinkeskustalle

Jyväskylän Seppälän aluetta on viime vuosina voimakkaasti rakennettu kaupan keskukseksi. Samalla on kasvanut huoli siitä, näivettyykö Jyväskylän ydinkeskusta. Kauppakeskusten monipuolistumisen lisäksi keskustan kivijalkakauppojen ahdinkoa on lisännyt verkkokaupan kasvu.

Parin viime vuoden aikana Jyväskylän ydinkeskustan rakentaminen on kuitenkin päässyt uudelleen vauhtiin. Viimeksi keskustan ruutukaava-alueelle valmistui uusia kerrostaloja kesällä Vapaudenkadun varteen. Parhaillaan rakennetaan pientä kerrostaloa Cygnaeuksenkadun yläpäähän. Sokoksen korttelin asemakaavaa muutetaan niin, että rakennukseen ylimpiin kerroksiin voidaan tehdä asuntoja.

Lisää on luvassa. Kilpisenkadun ja Vapaudenkadun kulman asuntorakentaminen voi käynnistyä jo ensi talvena. Täydennysrakentamista on vireillä useille tonteille keskusta-alueella. Suurin hanke on SRV:llä, joka alkaa marraskuussa rakentaa kahta kerrostaloa Yliopistonkadun ja Väinönkadun kulmassa sijaitseville tonteille (KSML 19.9.).

Vaikka Jyväskylän keskusta näyttää hyvinkin tiiviisti rakennetulta, siellä on yllättävän paljon käyttämätöntä rakennusoikeutta. Erityisesti pienille asunnoille on myös kova kysyntä.

Keskustan lisärakentaminen sai vauhtia vuonna 2015, kun kaupunki alensi maankäyttömaksua. Tuolloin päätetty kevennys päättyy vuodenvaihteessa.

Maankäyttösopimusmaksu määräytyy yleensä arvonnousuun perustuen ja sen suuruudeksi on vakiintunut noin puolet arvonnoususta. Alennettu maksu on ollut 25–35 prosenttia niissä tapauksissa, joissa välitön kaupungille syntyvä yhdyskuntarakentamisen tarve on vähäinen. Maksun lopullinen suuruus määräytyy tapauskohtaisesti neuvottelun tuloksena. Huomioon otetaan esimerkiksi pysäköintiratkaisut, yhteisjärjestelyt ja suojeluvelvoitteet.

Esitys alennuksen määräaikaisesta jatkamisesta tulee kaupunkirakennelautakuntaan ensi kuussa. Alennuksen jatkaminen ja ulottaminen myös Tourujoen suuntaan olisi järkevää.

Mitä enemmän keskustassa on asukkaita, sitä varmemmin siellä on myös palveluja. Kaupungille tulojen menetys maankäyttömaksun alennuksesta tulee moninkertaisesti takaisin keskustan vetovoimaisuuden kasvuna.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Eläkeläisten kalastusluvista nousee vielä poru

Palkittu kuvataideviikot saa kävijänsä koukkuun

Kotiseutuhengen painetut luojat

Pitkä kaava toimii sotessa

Kaupunginteatteri keskisuomalaisten tuntojen välittäjänä

Kiireinen EU sivusi taas miltei kaikkea

Ei kannata korjata sellaista, joka ei ole rikki

Tshekki ei käänny taakanjaon kannalle

Biopöhinä kasvattaa kohta Äänekoskea

Pientä helpotusta viljelijöiden ahdinkoon

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.