Luottorekisteri ei olisi vain myönteinen asia

Ihmisten velkojen ja tulojen kirjaaminen yhteen rekisteriin on saanut paljon puoltavia kantoja viime kuukausina. Tämä niin sanottu positiivinen luottorekisteri voisi sisältää täydelliset velkatiedot jokaisesta suomalaisesta. Sen on ajateltu sisältävän myös täydelliset tulotiedot jokaisesta ihmisestä. Jotta positiivinen luottorekisteri olisi toimiva, tietojen tulisi olla reaaliaikaisia.

Täydelliseen kattavuuteen päästään vain todella suurin ponnistuksin. Jokainen luottoa myöntävä taho tulisi lailla ja rangaistuksen uhalla velvoittaa toimittamaan reaaliaikaiset tiedot rekisteriin. Myös palkkatuloja, pääoma-, vuokra- ja muita tuloja tulouttavat tahot tulisi velvoittaa rangaistuksen uhalla toimittamaan tiedot reaaliaikaisesti rekisteriin.

Monessa länsimaassa on positiivinen luottorekisteri, mutta rekisterien kattavuudessa on eroja. Esimerkiksi Ruotsissa on koettu ongelmaksi, että rekisterissä on tiedot vain osalta luotonmyöntäjistä. Tällaisella rekisterillä ei oikeasti ole sitä merkitystä, mitä täydellisten luotto- ja tulotietojen keräämisen kannattajat hakevat.

Luottorekisterin tavoite on periaatteessa hyvä. Sillä yritetään ehkäistä ylivelkaantumista. Se on nykyisin aito ja suuri ongelma. Maksuhäiriömerkintä on 373 000 suomalaisella. Ulosotossa on yli 490 000 ihmistä.

Todellisuudessa luottorekisteri olisi ongelmaan holhoava sääntely-yhteiskunnan ratkaisu. Toimivampi malli olisi luottaa markkinatalouteen. Jos mahdollistaisimme Suomessa henkilökohtaisen konkurssin, luotonantajat joutuisivat miettimään velan antamisen riskiä. Henkilökohtainen konkurssi myös vapauttaisi ihmisen lähes ikuisesta maksuvelvollisuudesta. Sen epäterveet vaikutukset näimme 1990-luvun laman jälkeen.

Finanssialan keskusliitto pyörsi viime keväänä kielteisen kantansa rekisteriin. Nyt se kannattaa rekisterin perustamista samoin kuin Finanssivalvonta.

Jos rekisteri perustettaisiin, se sisältäisi poikkeuksellisen tarkat taloudelliset tiedot jokaisesta suomalaisesta. Kaikkien tulo- ja velkatietojen kokoaminen yhteen paikkaa on merkittävä tietoturvariski ja myös yksilön vapauden kavennus. Se, kenelle tämän hunajapurkin tietoja annettaisiin liiketoiminnassa hyödynnettäväksi, olisi myös vaikea kysymys.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Ongelma tarjolla joka ratkaisuun

Vihreiden ehdotuksia voi kokeilla Uudellamaalla

Biotalous tuo elinvoimaa koko Suomeen

Kolumni: Työttömyyden hoidossa on edelleen tehtävää

Koulutus ei saa olla niukkuushyödyke

Kolumni: Vain valtio voi enää pelastaa STT:n

Saksan vaaleissa päähuomio isojen puolueiden takana

Ritakalliolla edessä päätös OP:n linjasta

Koulutusvienti otti harppauksen eteenpäin

Lisärakentaminen hyväksi Jyväskylän ydinkeskustalle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.