Palautukset on syytä toteuttaa viipymättä

Turvapaikan hakijat osoittivat voimakkaasti mieltään maanantaina Jyväskylän Salmirannan vastaanottokeskuksessa ja pyrkivät estämään poliisia palauttamasta maahan tulleen afganistanilaisen perheen, joka ei saanut Suomesta turvapaikkaa. Poliisi joutui käyttämään kymmenien poliisien joukkovoimaa ja siirtämään tiellä istuneita ja seisoneita mielenosoittajia sivuun. Tilanteissa käytettiin myös pippuri- tai paprikasumutetta.

Poliisin pitää toimittaa laittomat maassaolijat palautuslennoille, jos tulija ei saa turvapaikkaa. Tästä yhteiskunnassa on pidettävä kiinni. Suomeen ei pidä päästää syntymään paperittomien ja siis laittomien maahanmuuttajien ryhmää. Se joutuisi yhteiskunnan marginaaliin. Tilanne voisi johtaa rikollisuuden ja laittomuuksien kasvuun ja ruokkia lisää laitonta maahanmuuttoa.

Suomen viranomaiset käyvät jokaisen turvapaikanhakijat tilanteen lävitse laillisessa prosessissa. Inhimillisesti ottaen voi näyttää siltä, että monella muullakin kuin turvapaikan saavalla olisi yksilönä tarve jäädä Suomeen. Tälle linjalle ei pidä lähteä. Turvapaikkaa hakeneiden ja siitä hylkäävän päätöksen saaneiden poistaminen Suomesta – käytännössä siis palauttaminen kotimaahan – on oikea ratkaisu.

Maahanmuuton on syytä perustua lakeihin, sillä maailman elintasoerot ovat niin suuret, että maasta toiseen muuttaminen ei voi perustua vain yksilöiden haluihin. Esimerkiksi pohjoisafrikkalaisten nuorten miesten pyrkimys parempaan elämään on lähtömaista katsottuna ymmärrettävää, mutta sen ei saa antaa muuttua laittomaksi maahanmuutoksi. Suomi on onnistunut tähän saakka estämään laittoman maahanmuuton lieveilmiöitä. Tästä on yritettävä pitää kiinni.

Poliisi toimi nyt tiedossa olevien tietojen perusteella Salmirannassa asiallisesti. Voimankäyttö oli hallittua ja rajattua. Laillisuuteen perustuvassa yhteiskunnassa näin pitääkin olla. Poliisin on syytä viimeiseen saakka pyrkiä välttämään voimakeinoja. Esimerkiksi sumutteiden käyttö luo helposti huonoa imagoa.

Suomen on syytä ottaa laillisen turvapaikan saavia. Mieluusti turvapaikkaprosessi pitäisi käydä ennen Suomeen tuloa tai hyvin nopeana viranomaistyönä Suomessa. Nyt asian käsittelyaika on liian pitkä.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Ongelma tarjolla joka ratkaisuun

Vihreiden ehdotuksia voi kokeilla Uudellamaalla

Biotalous tuo elinvoimaa koko Suomeen

Koulutus ei saa olla niukkuushyödyke

Kolumni: Työttömyyden hoidossa on edelleen tehtävää

Kolumni: Vain valtio voi enää pelastaa STT:n

Saksan vaaleissa päähuomio isojen puolueiden takana

Ritakalliolla edessä päätös OP:n linjasta

Koulutusvienti otti harppauksen eteenpäin

Lisärakentaminen hyväksi Jyväskylän ydinkeskustalle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.