Pelaajayhdistys oikealla asialla jääkiekossa

Jääkiekon SM-liigan syyskausi alkoi surullisesti. Jo kolme pelaajaa on joutunut päähän kohdistuneen taklauksen uhriksi.

Päähän kohdistuneista taklauksista voi tulla vakavat jälkiseuraukset. Pieksämäeltä lähtöisin oleva jääkiekkoilija Tommi Kovanen kertoo tuoreessa kirjassaan tällaisesta kohtalosta. Aivovamma muutti kaiken elämässä.

Kahdesta ensimmäisestä päähän kohdistuneesta taklauksesta tällä kaudella liigan tuomarivalvonta langetti kolmen ja viiden ottelun pelikiellot. Se on surullisen vähän teosta eikä hillitse väärin pelaavia pelaajia.

Jääkiekon pelaajayhdistys otti torstaina asiaan kantaa. Pelaajayhdistys ja sen puheenjohtaja, kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok.) edustavat asiassa järjen ääntä. Jo ennen kautta pelaajayhdistys oli lähestynyt liigaa ja tuomitsemisesta vastaavia, jotta päähän kohdistuneiden taklausten tuomioita kovennettaisiin.

Pelaajayhdistyksen mukaan tuomion tulisi olla 8–10 peliä. Sillä linjalla törkytaklaukset vähenisivät, sillä tuomio tuntuisi tekijällä myös rahapussissa. Tuomion aikana palkka ei juokse. Pelaajayhdistys ja Wallinheimo ovat aivan oikeassa.

Eilen Liigan kurinpitodelegaatio julisti kolmannen tuomion. Ässien Matti Lambergille tuli 13 ottelun pelikielto. Nyt tuomion linja oli aikaisempaa lähempänä oikeaa. 10 ottelun kielto päähän kohdistuvasta takauksesta ja päälle kolme ottelua kieltoa sen takia, että sama pelaaja on jo aiemmin törkeillyt.

Kysymys kuuluukin, miksi SM-liiga ja sen toimitusjohtaja ensi venkoili. Toimitusjohtaja muistutteli vielä alkuviikolla muun muassa taklausten kohteeksi joutuvien omasta vastuusta pelata niin, että he pystyvät ottamaan taklauksen vastaan. Moinen on liigalta vastuun pakoilua. Silloin heräsi epäily, haluaako SM-liiga vain pestä kätensä asiassa ja myydä väkivaltaa. Onneksi viimeistään julkinen paine pakotti SM-liigan ottamaan asian vakavasti.

Ja onneksi valmentajissa oli heti oikeaa näkemystä. Ässien valmentaja Jyrki Aho sanoi heti, että pelaajan olisi ehdottomasti pitänyt jättää taklaus tekemättä.

Jääkiekko on maamme suosituin urheilulaji. Lajiin kuuluu oleellisena osana kontaktipeli, mutta väkivaltaisuus ja väärä voimakäyttö pitää kitkeä pois kovalla rangaistuslinjalla.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Itävalta ilmentää politiikan muutosta

Espanja ja Katalonia vuorottelevat siirroissaan

Yliopisto jakaa oppimisen iloa kaikenikäisille

Rakentaminen kertoo uskosta tulevaisuuteen

Tulorajavaatimuksia pitää alueellistaa

Tuntematon sotilas on herkkää kansallista kuvastoa

Karstula näyttää mallia maaseudun elinvoimasta

Yliopistokollegio näyttää kaapin paikan

Suomalaisuuden jykevä näyteikkuna

Vammaisten oikeus osallisuuteen on unohtunut

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.