Perhevapaiden uudistusta onkin jo odotettu

Hallitus on lopulta luvannut tarttua perhevapaiden uudistukseen. Asia mahdollistui kun uudistamisen tulppana ollut perussuomalaisten entinen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini (sin.) siirtyi taka-alalle hallitusryhmänsä johtamisesta.

Perhevapaajärjestelmän uudistamisesta on puhuttu pitkään. Asiaa ovat pitäneet esillä tutkijat, useimmat puolueet sekä työmarkkinajärjestöt. Lähtökohta on siis hyvä: keskeisillä toimijoilla on yksimielisyys muutoksen tarpeellisuudesta. Myönteistä on myös se, että monet toimijat ovat jo esitelleet perhevapaamallinsa, joten pohjatyötä on jo tehty.

Hallitus haluaa säilyttää uudistuksessa kolme asiaa: perheiden valinnanvapauden, mahdollisuuden hoitaa lasta kolmivuotiaaksi saakka sekä kodinhoidon tuen, joskin tukeen voi tulla esimerkiksi porrastuksia. Aikaa uudistuksen tekemiseen on vähän; muutoksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2019 alussa.

Uudistuksessa ei pidä tyytyä pelkkiin kosmeettisiin viilauksiin. Muutoksella tulisi pystyä parantamaan etenkin vähemmän koulutettujen naisten asemaa. Tämä on myös tasa-arvokysymys.

Perhevapaat ovat heikentäneet etenkin vähemmän koulutettujen naisten työllistymistä. Usein juuri he ovat käyttäneet pitkiä perhevapaita, jos työllistymisestä ei ole ollut takeita. Perhevapaita on myös puolustettu tästä syystä. Mutta pitkät hoitovapaat ovat usein äideille myös loukku: pääsy takaisin työmarkkinoille usein mutkistuu, jos lapsen hoitaminen kotona pitkittyy.

Hyvin koulutetuilla naisilla työmarkkinoille pääsyn ongelmat eivät ole yhtä suuria, joskin naisten jääminen kotiin voi hidastaa heidän urakehitystään miehiin nähden. Uudistuksessa onkin painotettava isien roolia nykyistä enemmän.

Parasta olisi, jos uudistus ei toisi suuria kustannusvaikutuksia. Se voi olla mahdollista, jos muutos pystyy kohottamaan työllisyyttä ja katkaisemaan vähemmän koulutettujen naisten putoamista pitkäaikaistyöttömyyteen hoitovapaiden jälkeen.

Perhevapaiden valinnanvapauden tulee merkitä myös sitä, että vanhemman ei tarvitsisi valita kokoaikaisen työssäkäynnin ja kotiin jäämisen välillä. Vanhemmat tarvitsevat mahdollisuuksia valita sekä työ että lapsen hoito – molemmat osa-aikaisesti.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Ongelma tarjolla joka ratkaisuun

Vihreiden ehdotuksia voi kokeilla Uudellamaalla

Biotalous tuo elinvoimaa koko Suomeen

Koulutus ei saa olla niukkuushyödyke

Kolumni: Työttömyyden hoidossa on edelleen tehtävää

Kolumni: Vain valtio voi enää pelastaa STT:n

Saksan vaaleissa päähuomio isojen puolueiden takana

Ritakalliolla edessä päätös OP:n linjasta

Koulutusvienti otti harppauksen eteenpäin

Lisärakentaminen hyväksi Jyväskylän ydinkeskustalle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.