SDP valitsi yhtenäisyyden ja kokemuksen

SDP:n jäsenet valitsivat hieman yllättäen puolueen presidenttiehdokkaaksi Tuula Haataisen 8 050 äänellä. Ennakkosuosikki Maarit Feldt-Ranta jäi toiseksi 7 013 äänellä ja Sirpa Paatero statistiksi 1 438 äänellä.

Haatainen on pitkän linjan sosiaalidemokraatti ja sosiaalisuutta, oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa ja kansainvälisyyttä korostavan linjan edustaja. Puolueväki halusi valinnalla ilmeisesti osoittaa SDP:n yhtenäisyyttä. Haatainen ei kyseenalaista puheenjohtaja Antti Rinnettä.

Feldt-Rannan kampanjassa osa näki muita sävyjä ja myös varjoja. Feldt-Rannan vaalipäällikkönä oli Timo Harakka, joka viime puoluekokouksessa haastoi huonolla menestyksellä Rinteen. Feldt-Rannan takana kuviteltiin myös pilkottavan Eero Heinäluoman hahmon. SDP:n kenttäväen viesti oli, että ainakaan presidentinvaalit eivät ole paikka, jossa puheenjohtaja Rinteen rattaisiin laitetaan kapuloita.

Haataisen valintaa selittää myös SDP:n jäsenistön ikärakenne. Ikääntyvä jäsenkunta muistaa hyvin Haataisen kolme ministerikautta vuosina 2003–2007. Myös Helsingin apulaiskaupunginjohtajuus ja Kuntaliiton varatoimitusjohtajuus olivat Haataiselle meriittejä.

Haataisen asetelma presidentinvaaleissa ei ole helppo, mutta hänellä on kyllä mahdollisuus erottua joukossa. Istuva presidentti Sauli Niinistö on ennakkosuosikki ja voi tulla valituksi jo ensimmäisellä kierroksella. Haatainen erottuu keskusteluissa 57-vuotiaana naisena Niinistön, Matti Vanhasen (kesk.) ja Pekka Haaviston (vihr.) rinnalta. Erottava tekijä on myös Haataisen sosiaali- ja koulutuspoliittinen korostus. Laura Huhtasaari (ps.) ja Merja Kyllönen (vas.) ovat nuorempia ja kokemattomampia.

Haatainen on lähtöisin savolainen ja asunut pitkään Itä-Helsingissä. Hän muisteli valinnan jälkeen pitkässä puheessaan sairaanhoitajaäitiään ja lapsuuttaan Soisalon saaren koululla, missä viisilapsinen perhe asui. Joka kesä koululla vieraili romaneja, joita varten Haataisen äiti talven aikana keräsi laatikkoon vanhoja lastenvaatteita. Kun romanit kesällä tulivat kerjuumatkalle, äiti antoi laatikon ja kassillisen ruokaa. Kun lapset hieman ihmettelivät, äiti sanoi: ”He ovat ihmisiä”.

Haatainen ja SDP ottivat vahvasti kantaa rasismia vastaan ja kansainvälisyyden puolesta. Linja voi tuoda ja viedä kannatusta.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Ongelma tarjolla joka ratkaisuun

Vihreiden ehdotuksia voi kokeilla Uudellamaalla

Biotalous tuo elinvoimaa koko Suomeen

Kolumni: Työttömyyden hoidossa on edelleen tehtävää

Koulutus ei saa olla niukkuushyödyke

Kolumni: Vain valtio voi enää pelastaa STT:n

Saksan vaaleissa päähuomio isojen puolueiden takana

Ritakalliolla edessä päätös OP:n linjasta

Koulutusvienti otti harppauksen eteenpäin

Lisärakentaminen hyväksi Jyväskylän ydinkeskustalle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.