Saksan vaalien alla Merkelin asema on ylivoimainen

Liittokansleri Angela Merkelin johtamille kristillisdemokraateille (CDU) povataan menestystä Saksan vaaleissa kolmen viikon kuluttua. Liittopäivävaaleissa valitaan uusi parlamentti, joka puolestaan valitsee Saksalle liittokanslerin. Vaalitulos antaa suuntaa koko Euroopalle.

Kannatusmittauksissa Merkelin CDU:n johto toiseen pääpuolueeseen sosiaalidemokraatteihin (SPD) on ylivoimainen. Merkel ja SPD:n kansleriehdokas Martin Schulz kohtasivat ainoassa kahdenkeskisessä televisioväittelyssään eilen sunnuntaina.

CDU:n ydinkannattajajoukko on sosiaalidemokraatteja suurempi. SPD:n kannattajakunnassa taas erilaisten näkemysten kirjo on laajempi, joten yhteisen poliittisen ohjelman laatiminen on vaikeaa.

Vaikka kevään vaalit Hollannissa ja Ranskassa osoittivat, ettei pitkiin perinteisiin politiikassa voi enää luottaa, Saksaa jo kolme viime vaalikautta johtaneen Merkelin asema on vahva. Epävakaassa ja arvaamattomien johtajien maailmassa moni saksalainen voi arvostaa Merkelin kaltaista vakauttajaa uudistajan sijaan – varsinkin, kun Saksan taloudellakin menee hyvin.

Hallituksessa SPD on Merkelin ja CDU:n apupuolue. Sosiaalisen eriarvoisuuden vaaliteema ei välttämättä vakuuta kaikkia, sillä liittokansleri Gerhard Schröderin valtakaudella sosiaalidemokraatit mullistivat saksalaisten sosiaali- ja työttömyysturvan lisäksi myös käsityksiä yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta. Nyt kun SPD ei johda hallitusta eikä ole oppositiossakaan, sen on vaikea profiloitua vaihtoehtona.

Pakolaispolitiikka on vain yksi mutta ei hallitseva vaaliteema. Merkel on nähnyt paljon vaivaa, jotta pakolaiskysymys ei ratkaisisi Saksan vaaleja eikä hajottaisi koko Euroopan unionia. Euroalueen uudistamistarpeestakin pääpuolueet ovat samaa mieltä, vaikka näkemykset kehittämisen suunnasta eroavat.

Transatlanttisten suhteiden epävarmuus on tuonut vaalikeskusteluihin myös puolustuskysymykset. Saksa pyrkii Merkelin johdolla uudistamaan EU:n puolustusta itsenäisempään suuntaan. Schulz on vaatinut Yhdysvaltoja vetämään ydinaseensa pois Saksasta. Näin radikaalit ehdotukset voivat arveluttaa monia saksalaisia, joiden mielissä turvallisuus ja vakaa talous kytkeytyvät lujasti tosiinsa.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Ongelma tarjolla joka ratkaisuun

Vihreiden ehdotuksia voi kokeilla Uudellamaalla

Biotalous tuo elinvoimaa koko Suomeen

Kolumni: Työttömyyden hoidossa on edelleen tehtävää

Koulutus ei saa olla niukkuushyödyke

Kolumni: Vain valtio voi enää pelastaa STT:n

Saksan vaaleissa päähuomio isojen puolueiden takana

Ritakalliolla edessä päätös OP:n linjasta

Koulutusvienti otti harppauksen eteenpäin

Lisärakentaminen hyväksi Jyväskylän ydinkeskustalle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.